ГоловнаПолітика

Фінансування сепаратизму тепер карають кримінально

Депутати дозволили саджати у в'язницю спонсорів східних бойовиків

Фінансування сепаратизму тепер карають кримінально
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за фінансування сепаратизму, проголосувавши в четвер 238-ма голосами за законопроект №4822 за основу і в цілому.

У законі передбачено покарання за фінансування дій, вчинених з метою незаконної зміни меж території або державного кордону України, у виді позбавлення волі строком 3-5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до 2 років і конфіскацією майна.

За фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади передбачено від 5 до 7 років в'язниці, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років і конфіскацією майна.

При фінансуванні протиправних дій повторно або у великому розмірі (понад 6 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 102 тис. гривень) передбачено ув'язнення від 6 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років з конфіскацією майна. За повторне фінансування в особливо великому розмірі (понад 18 тис. неоподатковуваних мінімумів - 306 тис. гривень) - від 9 до 10 років в'язниці з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років з конфіскацією майна.

При цьому винних у вчиненні таких дій, окрім керівника групи, зможуть звільнити від кримінальної відповідальності за умови добровільної здачі правоохоронним органам до повідомлення їх про підозру у скоєнні злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram