ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Пацієнти влаштували біля Мінфіну лежачий протест

У бюджеті не вистачає грошей на закупівлю ліків для смертельно хворих

У середу біля будівлі Міністерства фінансів на Межигірській вулиці відбувся лежачий протест пацієнтів і активістів благодійного фонду "Пацієнти України" і Всеукраїнської мережі ЛЖВ проти дефіциту коштів у бюджеті на закупівлю ліків для смертельно хворих пацієнтів - з раком, ВІЛ, на гемофілію тощо.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, в акції взяли участь близько 30 осіб.

Активісти проводили свою акцію лежачи перед входом у будівлю, таким чином показуючи, що кожному чиновнику, який заходить всередину, "доводиться переступати через людські життя". Вимогою активістів був перерозподіл коштів з міністерств і відомств на порятунок життя смертельно хворих пацієнтів.

"У держбюджеті всі програми важливі, але ми повинні правильно розставляти пріоритети, - заявив один з протестувальників. - Ми пропонуємо не економити на соціальних виплатах, пенсіях, але заощадити на незахищених витратах, тобто, на купівлі устаткування, матеріалів, на поліпшенні матеріально-технічної бази міністерств".

За даними учасника акції, голови Благодійного фонду "Пацієнти України" Дмитра Шарамбея, в держбюджеті спочатку були закладені лише 40% необхідних коштів. Однак глибока девальвація гривні та введення 7%-ого ПДВ на ліки ще більше посилили цю проблему, і тепер бюджетні кошти покривають тільки 20% від потреби смертельно хворих.

У "Пацієнтах України" відзначають, що загальний дефіцит бюджетних коштів становить 4,2 млрд грн, які в організації пропонують покрити за рахунок часткового урізання незахищених видатків (закупівля матеріалів, обладнання, відрядження, капітальні витрати) за окремими бюджетними програмами.

Акцію провели під Мінфіном, тому що в Міністерстві сьогодні розглядали питання про пошук можливих статей фінансування. Пізніше чиновники запросили активістів у будівлю відомства, щоб обговорити їхні вимоги. Пресу всередину не пустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram