ГоловнаПолітика

Україна заблокувала $1,34 млрд на закордонних рахунках Януковича

Екс-президент наживався на скупці облігацій внутрішньої держпозики

Держфінмоніторинг України виявив 42 компанії, зареєстровані на Кіпрі, у Панамі, Великобританії, Белізі, на Сейшелах, які безпосередньо повязані з екс-президентом Віктором Януковичем та його найближчим оточенням, а на рахунках 19-ти з них заблоковано кошти на суму $ 1,34 млрд.

Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.

"Цими компаніями з 2010 до 2013 року через рахунки, відкриті в банках однієї з сусідніх країн, перерахована сума 16 млрд гривень. Разом з фінрозвідками США, Великобританії, Латвії, Кіпру, Панами нами виявлені всі вищевказані офшорні компанії та встановлені всі прізвища посадових осіб і уповноважених ними осіб на управління цими компаніями та на управління цими коштами", - сказав прем'єр.

За його словами, значна частина цих коштів через офшорні компанії направлялася на придбання українських облігацій внутрішньої держпозики.

"І Україна на вкрадені ними кошти платила до 19% річних доходу", - сказав Яценюк.

Він доручив Генеральній прокуратурі та Службі безпеки України забезпечити повернення заблокованих 1,340 млрд доларів до держбюджету.

"Звертаюся до Генпрокуратури та Служби безпеки. Ми знайшли 1,340 млрд доларів. Ваше завдання - арештовані кошти офіційно повернути до держбюджету", - сказав голова уряду.

За словами прем'єра, відповідні матеріали передали до Генеральної прокуратури, а арешт зазначених коштів підтверджений судовим рішенням.

Нагадаємо, Держфінмоніторинг заблокував протягом березня 2,2 млрд грн на банківських рахунках 67 представників колишньої влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram