ГоловнаПолітика

"УДАР" і "Свобода" закликали Раду саморозпуститися

"Свободівці" вимагали узгодити законопроекти про зміни до виборчого законодавства

"УДАР" і "Свобода" закликали Раду саморозпуститися
Фото: Макс Левин

Фракція "УДАР" у Верховній Раді запропонувала парламентським фракціям і депутатським групам ухвалити рішення про саморозпуск.

Про це на засіданні Ради сказав голова фракції "УДАР" Віталій Ковальчук.

"Цей парламент має саморозпуститися... Ми пропонуємо винести постанову, в якій оголосити про саморозпуск Верховної Ради", - сказав він.

При цьому Ковальчук наголосив, що, згідно з пунктом 5.3 статті 90 Конституції, рішення про дострокові парламентські вибори є повноваженням Президента.

Таким чином, цією постановою "УДАР" пропонує колегам також звернутися до Президента Петра Порошенка з проханням призначити дострокові вибори Ради.

На думку УДАРу, чинний склад парламенту має розробити зміни до виборчого законодавства в частині введення пропорційної системи виборів депутатів Ради. 

"Всеукраїнське об'єднання "Свобода" також підтримало ініціативу саморозпуску парламенту. Про це на засіданні Ради сказав голова фракції Олег Тягнибок.

"Я пропоную сьогодні нашим партнерам по коаліції більшості і Президентові... разом прийняти коаліцією рішення про дострокові вибори парламенту", - сказав він.

Також "Свобода" виступає за негайне узгодження законопроекту про зміни до виборчого законодавства.

На думку фракції, в цьому законі необхідно затвердити проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими партійними списками, скасувати депутатську недоторканність, скоротити кількість парламентаріїв із 450 до 300 і запровадити механізм відкликання громадянами депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram