ГоловнаПолітика

ГПУ представила схему організації вбивств на Майдані

У центрі схеми - Віктор Янукович

ГПУ представила схему організації вбивств на Майдані
Фото: www.facebook.com/babaikit

В.о. генпрокурора Олег Махніцький на брифінгу представив схему злочинної діяльності з придушення акцій протесту, що призвело до масових убивств на Майдані.

Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, в центрі схеми - підозрюваний Віктор Янукович (екс-президент України), який, як стверджують у ГПУ, дав вказівку міністру внутрішніх справ Віталію Захарченкові та голові СБУ Олександрові Якименку на приховане (без нормативного дозволу) застосування вогнепальної зброї і надмірне насильство до мітингувальників з метою силового придушення протесту.

Фото: liga.net

Колишній прем'єр-міністр Микола Азаров організував прийняття Кабміном незаконних постанов від 22 січня, спираючись на які, співробітники міліції застосовували до протестувальників світлошумові, газові та димові гранати посиленої дії і використовували водомети без температурних обмежень.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Лекарь за попередньою змовою із заступником директора департаменту матеріального забезпечення МВС Павлом Зіновим у січні-лютому 2014 року забезпечили поставку в Україну спецзасобів виробництва Російської Федерації - світлошумових гранат, ручних гранат дратівної і світлошумові дії, ручних аерозольних гранат, які не пройшли медекспертизу, і видали їх особистому складу підрозділів МВС та Внутрішніх військ для використання проти учасників Майдану. Митні платежі за ці поставки становили 1 млн 177 тис. 203,09 грн.

Колишній глава СБУ Якименко доручив Центру спеціальних операцій, боротьби з тероризмом (спецпідрозділ "А") Служби безпеки взяти участь у силовій підтримці розгону мітингувальників на Майдані. Керівництво Антитерористичного центру СБУ, виконуючи вказівку Якименка, затвердило бойовий розрахунок сил і засобів і дало підлеглим співробітникам наказ про початок силової фази антитерористичної операції в Будинку профспілок. Готували і планували проведення силової фази учасники засідання штабу АТЦ при СБУ і співробітники СБУ, виконували - співробітники підрозділу "А" СБУ.

За даними слідства, колишній міністр внутрішніх справ Захарченко доручив заступнику Ратушняку і командувачу Внутрішніми військами МВС Шуляку організувати силами довірених їм підрозділів силовий розгін на Майдані із застосуванням надмірного фізичного насильства, спецзасобів, спецтехніки та вогнепальної зброї. Ратушняк і Шуляк це завдання виконали за допомогою керівництва МВС України в Києві і "Беркута".

Як стверджує ГПУ, командир київського "Беркута" Сергій Кусюк наказав командиру роти спецпризначення Дмитру Садовніку озброїти особовий склад роти і застосувати до учасників акції вогнепальну зброю - АКМС, СГД та спецзасоби Форт-500 з мисливськими набоями. Садівник забезпечив озброєння підлеглих, після чого 20 лютого віддав їм наказ на застосування вогнепальної зброї з метою масових убивств учасників акції протесту. У результаті було вбито 76 осіб і 145 отримали вогнепальні поранення. Безпосередніми виконавцями вбивств учасників Майдану 20 лютого була рота спецпризначення "Беркута".

Колишній помічник голови МВС Віктор Зубрицький, за версією прокуратури, забезпечував інформаційну підтримку "тітушек" і координував їх дії.

Окрема схематична гілка веде від Януковича до неназваного генпрокуратурою народного депутата від Партії регіонів (судячи з усього, Юрія Іванющенка, - ред.), який забезпечував фінансування злочинних угруповань і керував їхніми діями. Помічник регіонала Армен Саркісян забезпечував фінансування діяльності "тітушек" і організовував їхні дії на перехресті вулиць Володимирська і Велика Житомирська в Києві, де було скоєно вбивство журналіста газети "Вести" Веремія та інших протестувальників. Безпосереднім виконавцем вбивства журналіста, за даними МВС, був Д.Алієв.

Як заявляють у ГПУ, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка не використав свої повноваження для скасування незаконних постанов уряду, які розширили можливості силовиків з використання спецзасобів. Окрім того, Пшонка, діючи в інтересах Януковича, не вжив дієвих заходів з реагування органів прокуратури на протиправні дії міліції щодо мітингувальників, а також щодо об'єктивного розслідування цих злочинів.

Інформаційно-ідеологічну підтримку та супровід справ у судах забезпечували Олена Лукаш та Андрій Портнов.

Нагадаємо, також Махніцький заявив, що посадові особи МВС здійснюють приховану протидію розслідуванню масових убивств на Майдані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram