ГоловнаПолітика

Стіна на кордоні з РФ не гарантує безпеки України, - екс-міністр оборони

Кузьмук радить "самооборонівцям" їхати на схід обороняти кордон

Стіна на кордоні з РФ не гарантує безпеки України, - екс-міністр оборони
Фото: Главком

Стіна на кордоні з Росією не зможе гарантувати безпеку України. Про це в коментарі LB.ua сказав екс-міністр оборони, народний депутат від Партії регіонів, колишній міністр оборони Олександр Кузьмук.

"Мені здається, жодна стіна не гарантує безпеку. От якщо ми зможемо відновити, облаштувати державний кордон, провести демаркацію, що на сьогодні не здійснено... Окрім того, ми повинні розглянути питання дислокації наших військ, посилити прикордонників, і тоді, думаю, вільно перетинати наш кордон буде складно", - заявив нардеп, коментуючи ініціативу губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського.

На думку Кузьмука, навіть у разі спорудження паркану на кордоні з РФ потрібно його охороняти.

"Потрібно буде охороняти цю стіну... Такі стіни не рятують", - вважає він.

Екс-міністр оборони також зазначає, що, на жаль, кордону в тому сенсі, в якому він повинен бути, на сході зараз не існує.

"Держприкордонслужба фізично не здатна охороняти її. Я вже не кажу обороняти. І нема чого бігати "самооборонівцям" Києвом та в інших містах. Треба їхати на кордон і ставати до лав прикордонників або Нацгвардії", - переконаний Кузьмук.

Він також пояснює проблему зі слабкою охороною кордону тим, що 23 роки незалежності - це не так уже й багато для ефективного облаштування кордону.

"Ми не замислювалися, що потрібно щільно його облаштовувати, по-перше. І по-друге, його досі не демаркували. Це результат тривалих переговорів і розуміння з обох сторін", - зауважив Кузьмук.

Нагадаємо, заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан передав в Адміністрацію президента України Петра Порошенка інженерний проект та техніко-економічне обґрунтування будівництва укріпленої стіни уздовж кордону з Росією завдовжки 1920 км і вартістю близько €100 млн. Цей проект - пропозиція голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram