ГоловнаПолітика

Уряд подає позов проти Росії на 1 трлн гривень

Арсеній Яценюк пообіцяв, що судові процеси матимуть результат

Уряд подає позов проти Росії на 1 трлн гривень
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що український уряд подає позов проти Росії на суму понад 1 трильйон гривень через анексію Криму.

Про це він сказав у вівторок, виступаючи у Верховній Раді. Стенограма виступу доступна на сайті парламенту.

"Щодо позовів. Україна розпочала цей процес зараз, і хотів би вам повідомити про те, що Генеральна прокуратура розпочала розслідування в рамках кримінальної справи і український уряд подає позов на суму понад 1 трильйон гривень", - сказав Яценюк.

Прем'єр не повідомив, у який саме міжнародний суд подадуть позов.

"Проблеми лежать в міжнародно-правовій площині. Не так багато опцій, куди подати до суду. Але, не розкриваючи вам всіх юридичних деталей, ми використовуємо всі можливі і законні методи для того, щоб притягнути Російську Федерацію до суду", - зазначив Яценюк.

Він нагадав, що уряд уже подав два позови до Європейського суду з прав людини, які стосуються анексії Криму і відповідальності Російської Федерації перед Україною.

"Також ми готуємо додатково низку інших позовів, у тому числі і до органів державної влади та управління Російської Федерації, за незаконне захоплення і грабунок України. За це треба відповідати. Ми усвідомлюємо, що такі судові процеси не тривають місяць. Але такі судові процеси матимуть результат", - підсумував прем'єр.

Нагадаємо, міністр юстиції Павло Петренко в середині травня повідомляв, що збитки України від втрати Криму, анексованого Російською Федерацією, перевищили 1 трлн грн і постійно ростуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram