ГоловнаПолітика

На Оболоні спостерігачі зафіксували численні порушення в день виборів

Старі технології застосовували на користь кандидата-лідера перегонів

У 31 окрузі в Оболонському районі спостерігачі зареєстрували більш ніж 60 актів про порушення під час голосування. Про це LB.ua повідомив Сергій Корнієнко, довірена особа кандидата в депутати Київради Андрія Коломійченка.

Відповідні скарги скеровано в ЦВК. Серед них - порушення, що підпадають під статті Кримінального кодексу, які передбачають від 2 до 5 років позбавлення волі, зазначає Корнієнко.

Зокрема, на ділянці 800-541 спостерігачі зафіксували так звані "каруселі".

Як розповів Коломійченко, чергу було розділено на два потоки. У першій черзі виборці розписувалися в протоколі й отримували картку з номером. У другій черзі за цим номером член комісії видавав їм бюлетень. По суті, була можливість передати номер стороннім людям.

Видача бюлетенів членами ДВК за папірцями, без перевірки паспортних даних.

На дільниці 800-544 комісія змінила кількість невикористаних бюлетенів з 1030 на 936 без фактичного перерахунку контрольних талонів. Таким чином, число тих, що проголосував, збільшилася майже на 100.

Округ 31, дільниця 800544. +100 бюлетнів

На дільниці 800-537 урни були відкриті ще до погашення бюлетенів. Крім того, бюлетені не були належно запаковані і пробірковані.

Скриньки були відкриті до погашення бюлетенів

На відео також зафіксовано, як протоколи перебували у вільному доступі, з відчиненими дверима. Міліціонер відмовився представитися і втік.

 

Протоколи у вільному доступі, з відчиненими дверима

За словами Корнієнка, на одній з дільниць голова комісії покинув дільницю на кілька годин, узявши зі собою печатку.

"Лякають не так фальсифікації, а некомпетентність усіх членів комісії", - прокоментував ситуацію адвокат Андрій Калита, який працював спостерігачем від партії "Демократичний альянс" на дільниці №544. За його словами, на багатьох дільницях округу голови комісій і секретарі не знали законодавства, яке регулює порядок проведення виборів і підрахунку голосів. Що робити і як, їм часто підказували спостерігачі.

Як зазначив Калита, на дільниці №544 голова комісії діяв на боці одного з кандидатів. Він відкрито обіймався з дівчиною - довіреною особою самовисуванця Вадима Столара, який, за результатами підрахунку голосів у 31 окрузі, переміг на виборах у Київраду.

Адвокат також підозрює вкидання бюлетенів на цій дільниці.

"Під час розкриття урни були однаково рівно складені бюлетені, штук 50 - і всі за одного кандидата. При тому, що цей кандидат і так виграє в окрузі - можливо, це було зроблено для підстраховки", - припускає Калита.

За його словами, неодноразово порушувалася процедура голосування та підрахунку голосів. Одразу після закриття дільниці голова комісії "розвернувся і пішов їсти - хвилин 30 його не було", - зазначив адвокат. Водночас українське виборче законодавство забороняє голові комісії робити перерви після закінчення голосування - до закінчення підрахунку голосів.

Калита повідомив, що було порушено порядок підрахунку голосів виборців. Крім того, під час підрахунку голосів на дільниці ніхто не вів протоколу підрахунку голосів, що передбачено законодавством.

На дільницях 31 округу також були спроби заборонити спостерігачам робити відео- та фотофіксацію процесу голосування.

"Відчуття, що Майдан відбувся - а система не змінилася", - зазначив інший спостерігач, коментуючи подію.

Водночас свідки порушень наразі не висловили наміру звертатися до суду.

"Це не є підставою для скасування виборів на дільницях. За нашим законодавством, такі підстави є, тільки якщо порушення тягнуть за собою спотворення волі народу на 5% від загальної кількості виборців", - сказав Калита, підкресливши, що розрив між лідером гонки і його найближчим конкурентом був занадто великим.

"Поки менталітет у людей не зміниться, справедливості не буде. Кожна людина на місцях або під страхом, або за червонець намагається прогнутися", - сказав адвокат.

Як повідомляли, 30 травня Київський тервиборчком оголосив підсумки підрахунку 80% протоколів виборів у Київраду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram