ГоловнаПолітика

Яценюк: якщо РФ вийде з гри, ми вирішимо ситуацію на сході за тиждень-два

Прем'єр упевнений, що Путіну не вдасться знищити державу Україна

Яценюк: якщо РФ вийде з гри, ми вирішимо ситуацію на сході за тиждень-два
Фото: www.kmu.gov.ua/

Прем'єр Арсеній Яценюк вважає, якщо Росія перестане підтримувати та фінансувати терористів, ситуація на сході України вирішиться за тиждень-два.

"Якщо Росія вийде з гри, ми вирішимо ситуацію на Сході України за тиждень чи два. Але коли Росія підтримує та фінансує терористів, надає їм доступ до української території - це створює величезні труднощі", - підкреслив прем'єр на Саміті з енергетичної безпеки в Берліні у середу, 28 травня, передає прес-служба уряду.

Він підкреслив, що Україна перебуває у дуже складній ситуації. За словами Яценюка, немає єдиного інструменту вирішення проблеми: "Є низка шляхів, і ключовий шлях для нас - вести мирні переговори з усіма, хто хоче миру та об'єднаної країни".

Голова Кабміну зазначив, що з перших днів перебування на посаді він "чітко звертався до Сходу України з тим, що уряд захистить російськомовну меншину": "І ми це робимо".

Він також нагадав, що уряд заявив про готовність провести децентралізацію влади та наділити повноваженнями місцеву владу: "Це те, чого просить народ України. Нам потрібно змінити Конституцію, і цей процес має бути всеосяжним".

"Ми зробимо все, що можемо для того, щоб зберегти мир та стабільність, і щоб Україна була єдиною, об'єднаною демократичною державою", - підкреслив він.

З іншого боку, підкреслив Яценюк, ситуація на Сході України загострюється: "Вантажівки, повні озброєння та тренованих в Росії бандитів, перетнули український кордон з боку Росії. Ми зверталися до Федеральної митної служби Росії, до російської влади з проханням блокувати кордон та не дозволяти цим бандитам перетинати кордон і загострювати ситуацію. Але вони не зробили нічого".

Він підкреслив, що ці бандити "тероризують мирне населення, вбивають невинних українців".

Тому ще один шлях, за словами Яценюка, - боротися з терористами: "Це обов'язок кожної держави - захищати її громадян".

"Закликаємо Росію та персонально президента Путіна засудити терористів, заблокувати кордон та підтримати Україну в тому, щоб зупинити терористів", - підкреслив він.

"Ми розуміємо, що головна мета російського режиму - знищити державу Україна. Але ми вважаємо, що президент Путін змінить свою думку. Росія підірвала глобальну безпеку, порушила Статут ООН, анексувала Крим, захопила територію незалежної держави та підтримує терористів. І Росія за це відповідальна", - підкреслив він.

Голова уряду підкреслив, що в Україні пройшли вільні та чесні вибори президента. За його словами, порядок денний уряду України - змінити Конституцію, децентралізувати державну владу, передати повноваження місцевим органам влади, змінити Бюджетний кодекс та надати українським регіонам додаткову фінансову підтримку, змінити Податковий кодекс, поліпшити економічну ситуацію, "розглянути будь-які питання, пов'язані з російськомовною меншістю, та інші питання, важливі для Сходу".

"Переконаний, що новообраний президент має такий або навіть більш ширший порядок денний. І ми відповімо на будь-які легітимні питання зі Сходу, оскільки Схід - це дуже важлива частина України", - додав Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram