ГоловнаПолітика

Кримські татари вимагають національно-територіальну автономію

Представники корінного народу Криму ухвалили резолюцію

Кримські татари вимагають національно-територіальну автономію
Фото: 15minut.org

Кримські татари ухвалили резолюцію з вимогою національно-територіальної автономії.

"Заявляємо про невід'ємне право кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території - в Криму - шляхом додання Республіці Крим статусу національно-територіальної автономії", - йдеться в повідомленні прес-служби Меджлісу кримськотатарського народу.

Кримські татари вимагають відновлення історичних назв, які змінили внаслідок депортації кримськотатарського народу; ухвалення законів, що гарантують ефективне представництво кримських татар, обране самими кримськими татарами, в органах законодавчої та виконавчої влади Республіки Крим; визнання загальнонаціонального з'їзду кримськотатарського народу - Курултаю кримськотатарського народу і сформованих ним органів національного самоврядування - Меджлісу кримськотатарського народу, регіональних і місцевих меджлісів - представницькими органами корінного народу Криму.

Крім того, кримські татари вимагають негайного припинення дискримінації та репресій за політичними, національними та релігійними мотивами.

"Ми, учасники Всекримського траурного мітингу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - депортації 18 травня 1944 року і десятиліть його насильницького утримання в місцях вигнання, звертаємося із закликом до всіх демократичних сил, урядів і парламентів держав, міжнародним організаціям виступити гарантами відновлення прав кримськотатарського народу та його вільного розвитку на своїй Батьківщині", - наголошується в резолюції.

Нагадаємо, 18 травня виповнюється 70 років з дня депортації сталінським режимом кримськотатарського народу. Сьогодні понад 10 тисяч кримчан зібралися на траурний мітинг у Сімферополі, однак мітинг відбувається на околиці міста. Крім того, військові вертольоти кружляють над Сімферополем і кримськотатарськими селищами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram