ГоловнаПолітика

Яценюк виключає переговори з терористами

Прем'єр нагадав, що ніколи за роки незалежності ні у Донецьку, ні у Луганську не було київської влади

Яценюк виключає переговори з терористами
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк виключає можливість переговорів з терористами. Про це він заявив на засіданні Другого загальноукраїнського круглого столу національної єдності у Харкові.

"Той, хто з автоматами розстрілює людей - не хоче миру для України. Переговорів з терористами ми вести не будемо", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що ті, хто не скоювали тяжкі злочини і поки що тримають у руках зброю, можуть її здати і будуть амністовані.

"Ми наполягаємо на необхідності виконання Женевських домовленостей", - підкреслив Яценюк, додавши, що в країні йде загальнонаціональний діалог.

"Якщо цей діалог йде у політичній площині, якщо люди спрямовані на те, щоб у рамках об'єднаної країни забезпечити повноцінний і самобутній розвиток кожному регіону, то ми обов'язково успішно проведемо цей діалог", - зазначив він.

Прем'єр також підкреслив, що українська влада найбільше зацікавлена в тому, щоб в Україні запанували мир та стабільність. Він зазначив, що ніколи за роки незалежності України ні у Донецьку, ні у Луганську не було київської влади. Так, він нагадав, що система управління у цих областях завжди була виключно у руках місцевих еліт, а починаючи з 2002 року уряд очолювався безпосередньо з Донецька.

Яценюк підкреслив, що уряд не просто чує ці регіони, а й готовий зробити все, щоб люди склали зброю, щоб зберегти реальну унітарну Україну, щоб провести реальні зміни в країні і щоб країна була успішною. Він зазначив, що незмінною залишається і позиція уряду щодо децентралізації влади. Саме нинішній уряд виступив з ініціативою ліквідації державних адміністрацій на місцях з передачею фінансових повноважень виконкомам місцевих рад, підкреслив він. При цьому центральна влада повинна мати державне представництво, яке отримає функцію так званого загального нагляду за дотриманням законодавства на відповідній території, зазначив глава уряду.

Яценюк також зазначив, що Кабмін вважає можливим в рамках конституційних змін забезпечити спеціальний статус і для російської мови, і для мов національних меншин, і дати можливість кожному регіону самостійно розвиватися у рамках єдиної державної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram