ГоловнаПолітика

Одеська міліція спростовує навмисне отруєння людей у Будинку профспілок

У результаті подій 2 травня заарештовано 16 осіб

Одеська міліція спростовує навмисне отруєння людей у Будинку профспілок
Иван Катеринчук
Фото: http://mvs.gov.ua/

Начальник ГУ МВС України в Одеській області Іван Катеринчук спростував інформацію, що загиблих в одеському Будинку профспілок навмисно отруїли.

Про це він сказав на прес-конференції, повідомляє прес-служба ГУ МВС в області.

Раніше інформацію, що загиблих могли отруїти невстановленою отруйною речовиною, озвучив голова СБУ Валентин Наливайченко.

"Там були пляшки з горючою сумішшю. Вони горіли і при горінні виділяли чадний газ, від якого люди отруїлися. Ми проводимо експертизу, щоб встановити, які речовини були в пляшках, крім бензину та дизельного палива. Спеціального газу, про який говорять, що ним отруїли людей, там не було. Що ж стосується розмов про вибух, то при горінні горючої суміші лопалися і вибухали пляшки. Вибухових речовин і, відповідно, окремого великого вибуху у будівлі не було. Інакше руйнування були б значно більшими, ніж є на сьогоднішній день", - підкреслив Катеринчук.

За його словами , розслідування йде в двох напрямках. Перше - це вивчення діяльності цивільних осіб, друга - дій співробітників міліції, які допустили недбалість, або які перевищили свої службові повноваження, які вчинили адміністративні правопорушення або злочини.

На сьогодні встановлена смерть 48 людей в результаті трагічних подій 2 травня. З них 6 загинули від вогнепальних поранень, 32 - від диму і газу та 10 людей розбилися, випавши з вікон будівлі. З цих 48 загиблих 7 жінок, один неповнолітній, поки не упізнано три тіла, всі інші опізнані. Всі родичі проінформовані про загибель своїх близьких і повідомлені про те, внаслідок чого люди загинули. Із загиблих лише двоє - іногородні. Один з Миколаївської області, інший - з Вінниччини. Всі інші - жителі Одеси та Одеської області.

У Будинку профспілок знайшли револьвер з барабаном, в якому знаходилося 6 патронів, обгорілий спортивний пістолет з двома патронами в магазині і одним - у патроннику, 11 гільз різних калібрів. Витягнуті дріб та металеві фрагменти, схожі на дріб, з п'яти трупів. Також з тіла одного з загиблих витягнуто металеву куля калібру 5,45. Крім того, були виявлені та вилучені 24 скляні півлітрові пляшки, чотирилітрова каністра з залишками нафтопродуктів, які теж зараз досліджують експерти. Було знайдено 6 дерев'яних палиць, нунчаки, 4 шоломи, 3 протигази, 3 ножі та 2 сокири.

Під час розслідування подій 2 травня за рішенням суду заарештовано 16 осіб, які перебувають в ІТТ. Під домашнім арештом - 33 людини. Отримано інформацію ще про 12 громадян, які нібито причетні до скоєння цього злочину. Серед затриманих - представники обох сторін конфлікту.

"Відпрацьовується версія про те, що ця ситуація організована спеціально з метою дестабілізації ситуації в Одесі", - повідомив Катеринчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram