ГоловнаПолітика

Москаль стверджує, що Захарченко особисто наказав розігнати майданівців під АП

ТСК передала матеріали в ГПУ

Москаль стверджує, що Захарченко особисто наказав розігнати майданівців під АП
Фото: Андрей Хартанович/endryx.livejournal.com

Наказ про силовий розгін протестної акції на вул. Банковій біля будівлі Адміністрації президента 1 грудня 2013 року віддав особисто тодішній міністр МВС Віталій Захарченко

Це встановила перевірка тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради під головуванням Геннадія Москаля, повідомляє сайт нардепа.

За словами Москаля, Захарченко віддав відповідний наказ своєму заступникові з громадської безпеки Ратушняку.

"Дії колишнього міністра МВС Захарченка, його заступника Ратушняка, начальника Головного управління МВС у Києві Коряка, його заступника з громадської безпеки Фетчука, начальника управління громадської безпеки київської міліції Мариненка, а також командирів спецпідрозділів "Беркут", прикомандированих до ГУ МВС у м. Києві з Кіровоградської, Київської, Луганської, Полтавської, Тернопільської, Харківської та Чернігівської областей, містять грубе порушення цілої низки міжнародних актів, яких Україна зобов'язувалася неухильно дотримуватися", - заявив Москаль.

Окрім того, як з'ясувала комісія, під час цих подій співробітники міліції скоїли низку злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України.

ТСК також встановила, що 1 грудня 2013 року співробітники міліції розгромили Спілку письменників України неподалік Адміністрації президента з вул. Банковій.

Вони жорстоко побили письменників і мітингувальників, які намагалися сховатися в будівлі від переслідування правоохоронців, а також знімальну групу грузинського телебачення.

Тимчасова слідча комісія закінчила перевірку правомірності дій співробітників МВС під час подій 1 грудня 2013 року біля Адміністрації президента, скеровує матеріали в Генпрокуратуру і просить на їх підставі притягнути винуватих до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 1 грудня відбулося народне віче в центрі столиці. За різними оцінками, в ньому взяли участь від 500 тисяч до 1,5 мільйона осіб.

Того дня на вулиці Банковій відбулися сутички між активістами і "Беркутом", спровоковані провокаторами, під час яких силовики застосували шумові гранати, сльозогінний газ і кийки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram