ГоловнаПолітика

Україна погасить борг за газ, якщо ціна буде $268,5, - Яценюк

Борг можна віддати протягом 10 днів

Україна погасить борг за газ, якщо ціна буде $268,5, - Яценюк
Фото: www.kmu.gov.ua

Україна готова протягом 10 днів погасити перед Росією всі борги за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 дол. за тис. куб. м.

Про це сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час брифінгу в харківському аеропорту після виїзного засідання уряду, пише УНІАН.

За його словами, російському "Газпрому" відправлено пропозицію продовжити контракт за ціною 268,5 дол. за тис. куб. м, як це було в першому кварталі 2014 року.

"Тільки-но така ціна буде встановлена і буде підписана додаткова угода, Україна протягом 10 днів готова погасити всі заборгованості, зокрема й зроблені минулим урядом", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що Україна почала передарбітражну процедуру врегулювання газової суперечки із "Газпромом".

"Ми почали передарбітражну процедуру про врегулювання спору. Російський "Газпром" отримав претензію від української компанії, в якій є чіткий перелік тих вимог, які, ми вважаємо, є законними, і російський "Газпром" повинен піти назустріч", - сказав Яценюк.

"Якщо ми порозуміємося протягом 30 днів, значить, ми не будемо в суді. Якщо такої згоди не буде досягнуто, то залишилося 24 дні і ми зустрінемося з "Газпромом" у Стокгольмі, в арбітражному суді", - наголосив Яценюк.

Раніше Міністерство енергетики РФ заявило, що "Газпром" у разі непогашення боргу переведе "Нафтогаз" на передоплату і 16 травня виставить рахунок на постачання газу в червні.

Нагадаємо, сторони не можуть домовитися про ціну на газ: Росія наполягає на $485 за тисячу кубометрів, а Україна згодна платити не більш ніж $385. Розбіжності виникають через знижки за "харківськими угодами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram