ГоловнаПолітика

Джемілєв став лауреатом польської премії "Солідарність"

У церемонії запланована участь президентів Польщі, США та Франції

Джемілєв став лауреатом польської премії "Солідарність"
Фото: crimea.comments.ua

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на своїй сторінці у Twitter поінформував, що лауреатом польської премії "Солідарність" став голова Меджилісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Премію "Солідарність" вручають за примноження ідеалів свободи, вона є польським аналогом Нобелівської премії миру. Нагороду вручають з нагоди 25-ї річниці перших незалежних виборів, які стали початком падіння комуністичної системи в Центрально-Східній Європі.

Помічниця Джемілєва Лейла Муслімова на своїй сторінці у Facebook повідомила, що у церемонії вручення премії, яка має відбутися 4 червня у Варшаві, мали б узяти участь президенти Польщі, США та Франції.

Вручати премію відомому дисидентові і правозахиснику будуть президент Польщі Броніслав Коморовський і колишній голова профспілки "Солідарність", екс-президент Польщі, лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса.

Грошовий еквівалент премії становить один мільйон євро. Нагорода буде складатися з трьох частин: 250 тис. євро - для самого лауреата, на 700 тис. євро переможець зможе визначити програми, які буде реалізовувати Польща, і 50 тис. євро призначені на подорож переможця до Польщі, щоб показати йому країну та її успішну боротьбу за свободу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram