ГоловнаПолітика

Охендовський: обраний у 2014 році президент повинен отримати п'ятирічні повноваження

За словами голови ЦВК, це випливає з Конституції

Охендовський: обраний у 2014 році президент повинен отримати п'ятирічні повноваження
Фото: Макс Левин

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає, що обраний на травневих виборах президент України повинен мати п'ятирічні повноваження.

Таку думку він висловив в інтерв'ю LB.ua.

"Дійсно, якщо достроково обирається депутат місцевої ради або мер міста, вони працюють тільки до наступних чергових місцевих виборів. На цьому рівні подібний підхід абсолютно виправданий. Кількість різних місцевих виборів, які необхідно періодично проводити в Україні - більше тридцяти тисяч, і якби не ця норма, ми б з виборчого процесу не виходили ніколи", - зазначив Охендовський.

Однак, за словами голови ЦВК, в контексті позачергових загальнонаціональних виборів - президента чи всієї Верховної Ради, питання не обов'язково повинно стояти подібним чином.

"У 2007 -му, як ми пам'ятаємо, Верховна Рада була обрана на позачергових виборах, але отримала п'ятирічний термін повноважень. Так і президент, який буде обраний у 2014 -му, мав би отримати - відповідно з першою частиною 103-й статті Конституції - п'ятирічні повноваження. Хоча при цьому, безумовно, потребує дозволу питання застосування пункту 16 діючих перехідних положень Конституції, якими передбачено проведення чергових виборів президента України в останню неділю березня 2015 року. Сам цей пункт, однак, пов'язаний з відновленням дії Конституції в редакції від 28 червня 1996, що нині не є актуальним елементом правової реальності", - вважає Охендовський.

Нагадаємо, 22 квітня ініціативна група нардепів звернулася до Конституційного суду з проханням пояснити питання про те, який термін роботи на посту президента України, якого буде обрано найближчим часом - рік або п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram