ГоловнаПолітика

СБУ: в Україні могли готувати вибух "брудної" атомної бомби

Із Придністров'я ввезли уран-235

СБУ: в Україні могли готувати вибух "брудної" атомної бомби
Фото: farishta.uz

Контррозвідка СБУ вилучила джерело іонізуючого випромінювання з можливим вмістом урану-235 вагою близько 1,5 кг.

Про це повідомляє антитерористичний центр при СБУ.

30 квітня на території Чернівецької області СБУ затримала 9 осіб: громадян України і, за попередньою інформацією, одного громадянина РФ.

Небезпечну речовину було ввезено на територію України із самопроголошеної Придністровської Молдовської Республіки автомобілем з іноземними номерами. Радіоактивну речовину зберігали в контейнері кустарного виробництва.

"Під час проведення невідкладних слідчих дій отримано інформацію, на підставі якої СБУ не виключає, що метою затриманої злочинної групи було створення "брудної" бомби та її використання під час масових акцій у південно-східних регіонах України для дестабілізації соціально-політичної ситуації в державі", - сказано в повідомленні.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії.

"Брудна бомба" - це агрегат, у якому звичайна вибухівка поєднується з обробленими радіоактивними матеріалами. Великих руйнувань така бомба не спричинить, але вона розпорошує в повітрі за допомогою вибухівки радіоактивні речовини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram