ГоловнаПолітика

Радбез ООН обговорив ситуацію в Україні

Україна розповіла світу про терористичну природу сепаратистських формувань

Радбез ООН обговорив ситуацію в Україні
Фото: EPA/UPG

Рада Безпеки ООН в ніч на середу обговорила ситуацію в Україні.

Як повідомляє прес-служба ООН, на засіданні, скликаному з ініціативи Великобританії, заступник генсекретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман зазначив, що ситуація на Cході і Півдні України продовжує погіршуватися, а Женевські домовленості з врегулювання кризи не виконуються.

"Кількість угруповань військових і збройних цивільних осіб зростає та продовжує свою діяльність у різних містах регіону. Захоплюються будівлі, блокуються дороги та блокується зв'язок цілих міст і громад з рештою країни. Участилися повідомлення про катування, викрадання та насильницькі сутички", - сказав Фелтман.

Він повідомив, що 29 квітня самопроголошені сепаратистські угруповання почали операцію із захоплення Луганська, а також привернув увагу до злочину, скоєного стосовно мера Харкова, і до захоплення спостерігачів ОБСЄ. Він розповів про інші безчинства на Сході України та закликав відновити дипломатичні і політичні зусилля з розв'язання кризи.

Фелтман повідомив, що, за дорученням генсекретаря ООН, він наступного тижня відправиться в Україну.

У свою чергу, постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв заявив, що Росія не виконує Женевські домовленості. За його словами, Москва підтримує сепаратистів на Сході України і нарощує свої військові сили біля кордонів з Україною. Посол Сергєєв закликав міжнародне співтовариство зупинити агресію і допомогти зберегти територіальну цілісність України.

"Що зробила Росія як сторона Женевського документа? Росія не зробила нічого. У зв'язку з відсутністю підтримки сепаратистів серед населення східних регіонів України Росія шукає нові способи, щоб дестабілізувати ситуацію в регіоні, для підготовки та проведення численних збройних провокацій через своїх агентів", - заявив Юрій Сергєєв. Він сказав, що "спонсовані Росією незаконні воєнізовані формування як і раніше дестабілізують ситуацію у східних регіонах України, створюючи приводи для нового етапу військової агресії".

Він підкреслив, що "усі спроби Росії показати, що український уряд намагається використати силу проти мирного населення України - це брехня".

Він додав, що "озброєні до зубів професійно підготовлені угруповання на чолі з російськими військовими захоплюють приміщення правоохоронних органів та адміністративні будівлі, вбивають українських міліціонерів та беруть заручників - такі угруповання діють як терористи і повинні розглядатися відповідним чином".

Постійний представник України підкреслив, що контртерористична операція України спрямована виключно проти незаконних збройних угруповань, які загрожують цивільним особам.

Посол України привернув увагу членів Ради Безпеки до цілого ряду фактів безчинств на сході країни. Він розповів про побиття українських співробітників правоохоронних органів, викраденнях українських та іноземних журналістів, викрадення у Слов'янську військових спостерігачів ОБСЄ.

"Силове затримання міжнародних спостерігачів є ще одним свідченням кримінальної та терористичної природи сепаратистських озброєних формувань", - сказав Постійний представник України.

Він підкреслив, що багато членів незаконних збройних формувань є громадянами Російської Федерації і навіть не намагаються приховати це, публічно показуючи свої посвідчення.

За словами Постійного представника, "українські правоохоронні органи мають достовірні докази причетності зазначених осіб до вчинення тяжких злочинів". Юрій Сергєєв розповів у деталях про жорстокі вбивства на сході України, зокрема, про вбивство Володимира Рибака. Посол привернув увагу до нападу на мера Харкова.

Юрій Сергєєв заявив, що Росія загрожує Україні, демонстративно нарощує свої збройні сили біля її східного кордону.

Посол сказав, що Росія прикривається правом на самооборону, виступаючи як агресор. Він вважає, що російські плани, які вона намагається реалізувати на сході України, схожі на сценарій, який був використаний в Абхазії. За словами Юрія Сергєєва, однією з головних цілей такого сценарію є зрив президентських виборів в Україні.

Постійний представник України закликав Раду Безпеки ООН вжити найрішучіших заходів, щоб зупинити агресію та захистити українську територіальну цілісність.

У відповідь Постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін заявив, що у Росії немає "агресивних задумів щодо України".

Він розповів, що Москва намагається сприяти звільненню захоплених спостерігачів ОБСЄ та звинуватив Київ у невиконанні Женевських домовленостей.

Торкаючись питання військових спостерігачів ОБСЄ, затриманих у Слов'янську, Чуркін заявив, що "їх запросила київська влада, які і відповідає за їх безпеку".

Нагадаємо, Росія як постійний член Радбезу ООН блокує прийняття цим органом рішень, спрямованих на деескалацію ситуації в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram