ГоловнаПолітика

Яценюк пропонує ліквідувати ОДА і передати владу виконкомам

Прем'єр вважає ОДА "рудиментом минулого"

Яценюк пропонує ліквідувати ОДА і передати владу виконкомам
Фото: Макс Левин

Новий варіант Конституції має ліквідувати обласні та районні державні адміністрації, а замість них створити виконавчі комітети і передати їм владні повноваження.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи з трибуни Верховної Ради, повідомляє НБН.

"Перше, що потрібно врахувати в Конституції, це ліквідація обласних та районних державних адміністрацій, друге - створення виконавчих комітетів у кожній області і в кожному районі, третє - передача у виконавчі комітети державних владних повноважень з бюджету, фінансів, економіки, соціальної та гуманітарної сфер", - заявив Яценюк.

За словами Яценюка, державні адміністрації - це рудимент радянської влади.

"Керівники обласних державних адміністрацій та державних адміністрацій - рудимент радянської влади. Вони повинні бути ліквідовані", - заявив прем'єр.

Він підкреслив, що саме місцеві територіальні громади повинні вибирати відповідного керівника області чи районів.

При цьому він уточнив, що зараз "йде широка дискусія про те, що треба децентралізувати владу. Надмірні повноваження центральної влади повинні бути скасовані і значна частина політичного, економічного, фінансового, соціального та гуманітарного владного ресурсу повинна бути передана на місця".

Нагадаємо, раніше Яценюк заявляв, що в Кабміні введена спеціальна посада віце-прем'єра, головне завдання якого - децентралізація влади, яку мають намір закріпити в новій Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram