ГоловнаПолітика

"УДАР" просить КСУ сказати, скільки років відпрацює новий президент

Рік чи всі п'ять?

"УДАР" просить КСУ сказати, скільки років відпрацює новий президент
Фото: Макс Левин

Ініціативна група нардепів просить Конституційний Суд пояснити, скільки працюватиме президент України, якого буде обрано найближчим часом - рік чи п'ять років.

«Відповідний запит у КСУ скеровано 22 квітня.

- Повідомлення про те, що він уже розписаний на конкретного суддю-доповідача, наразі не надходило. Водночас ми сподіваємося, що КСУ не зволікатиме і швидко роз'яснить це питання, - заявив в ексклюзивному коментарі LB.ua один з ініціаторів звернення Валерій Карпунцов.

- Ми вважаємо, що президент має працювати п'ять років, але ясність, повторюю, повинен внести КСУ, - додав нардеп.

Про це йдеться в матеріалі «Російська весна vs українські вибори» шеф-редактора Lb.ua Соні Кошкіної.

«Як відомо, 103 стаття Конституції України передбачає: "Президент України обирається строком на п'ять років". Однак йдеться про чергові вибори, тоді як на 25 травня призначено перший тур позачергових», - наголошено в тексті.

«Сама природа питання впирається в таке: наскільки легітимно усунено від влади четвертого голову України Віктора Януковича.

- 21 лютого Віктор Федорович підписав угоду, положеннями якої, зокрема, передбачалося дострокове проведення президентських виборів. Сама угода - такий собі надконституційний договір. На кшталт того, який ухвалили 1995-го. Якщо пам'ятаєте, він де-факто скасував положення колишньої радянської конституції на період, поки в 1996-му не була прийнята нова повноцінна Конституція України, - прокоментував один з провідних юристів-конституціоналістів. - Конституція не може регулювати абсолютно всі нюанси правовідносин у країні. Особливо аномальні прецеденти (на зразок утечі президента, коли він де-факто сам складає із себе повноваження голови держави і верховного головнокомандувача, - С.К.). У таких випадках і використовується практика конституційних договорів», - пише Кошкіна.

Більшість експертів-конституціоналістів, за її словами, вважають, що п'ятий президент України повинен пропрацювати на посаді п'ять років. Однак остаточно розставити всі крапки над «і» повинен КСУ.

«За бажання Конституційний Суд може впоратися доволі швидко - за пару тижнів. Головне, щоб цього не сталося вже після 25 травня. "Цілком незалежно", так би мовити, від результатів першого туру», - резюмує автор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram