ГоловнаПолітика

В.о. президента не має права призначати референдум, - член ЦВК

25 травня може пройти лише консультативно-дорадче опитування

В.о. президента не має права призначати референдум, - член ЦВК
Андрей Магера
Фото: www.moemisto.com.ua

Заступник глави Центрвиборчкому Андрій Магера заявив, що виконуючий обов'язки президента не має повноважень для того, щоб оголошувати всеукраїнський референдум.

Про це він сказав на брифінгу.

"Виконуючий обов'язки президента України не має права видавати указ про призначення всеукраїнського референдуму - будь-якого, в тому числі і за народною ініціативою", - сказав Магера.

Член ЦВК додав, що, відповідно до Конституції, Верховна Рада може призначати референдум, проте виключно з питання зміни території України.

Водночас Магера допустив, що 25 травня може бути проведено консультативне або консультативно-дорадче опитування населення України з актуальних питань. Однак, за його словами, для цього необхідно внести відповідні законодавчі зміни.

Нагадаємо, 14 квітня в.о. президента Олександр Турчинов допустив проведення всеукраїнського референдуму з питання державного устрою України в день виборів президента 25 травня.

Того самого дня глава ЦВК Михайло Охендовський заявив, що комісія готова провести всеукраїнський референдум з державного устрою України 25 травня за наявності відповідної законодавчої бази.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram