ГоловнаПолітика

ЄС: Україна виконує Женевські домовленості

Росію закликали слідувати своїм зобов'язанням

ЄС: Україна виконує Женевські домовленості

Європейський Союз зазначає, що Україна почала виконувати Женевські домовленості.

Про це заявив сьогодні на брифінгу в Брюсселі прес-секретар Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Майкл Манн, повідомляє брюссельське видання "ЄС-плюс".

"Ми бачили сигнали про те, що Женевська угода втілюється в життя українською владою, наприклад, підготовлено проект закону про амністію", - сказав він.

Ще одним таким сигналом, за словами представника ЄС, стала зустріч на минулому тижні делегації Венеціанської комісії Ради Європи з представниками українського парламенту для обговорення проекту змін до Конституції.

При цьому Манн зазначив, що для успішної реалізації угоди необхідно, щоб її виконували всі сторони, котрі підписали документ.

"Ми закликаємо всі сторони забезпечити реалізацію угоди, зокрема Росію, - застосувати свій вплив для забезпечення негайного припинення того, що відбувається в Східній Україні, щоб суверенітет і територіальна цілісність України дотримувалися, і щоб деескалація відбулася", - сказав Манн.

Відповідаючи на питання про те, як у ЄС сприйняли заяву виконуючого обов'язки президента України Олександра Турчинова з вимогою відновити антитерористичну операцію у Східній Україні, представник ЄС зазначив, що в Брюсселі сподіваються, що сили правопорядку будуть виконувати свою роботу в дусі Женевських домовленостей.

"Визнаючи право України вживати законні кроки для захисту українського суверенітету і територіальної цілісності, ми закликаємо владу утримуватися від використання насильства, що може погіршити ситуацію, ми повністю переконані в тому, що український уряд продовжить подальше виконання положень Женевської угоди, і закликаємо інші сторони робити те саме", - сказав Манн.

Нагадаємо, 17 квітня ЄС, США, Росія і Україна на переговорах в Женеві досягли угоди про кроки щодо деескалації ситуації в Україні. Першим кроком має стати звільнення всіх незаконно захоплених будівель, вулиць і площ, а також роззброєння незаконних формувань.

Росія вже звинувачує Київ у невиконанні Женевських угод. При цьому напруженість у Східній Україні зберігається.

22 квітня виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов заявив про необхідність відновлення антитерористичної операції в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram