ГоловнаПолітика

Янукович зажадав вивести зі сходу України Нацгвардію і провести референдум

У Росії опублікували чергову заяву скинутого українського президента

Янукович зажадав вивести зі сходу України Нацгвардію і провести референдум
Фото: EPA/UPG

Екс-президент Віктор Янукович зажадав від нинішньої української влади вивести війська Національної гвардії зі сходу України і провести референдум про федералізацію країни.

Таку заяву Януковича поширило державне російське агентство ИТАР-ТАСС без уточнення місця і дати зробленої заяви.

Янукович зажадав "негайно вивести всі збройні сили України в місця постійної дислокації, вивести зі сходу країни спрямовані туди загони так званої Національної гвардії, переодягнені у військову форму, озброєні автоматичною зброєю і гранатами, а також негайно розпочати мирний діалог з висунутими населенням східних регіонів лідерами з метою підтримки там систем життєзабезпечення".

"Застосування зброї на сході України вже нічого не змінить. Люди ображені. Ви назвали мільйони людей терористами. Люди вже не мають іншого шляху, крім боротьби за свої права, своє життя і своїх дітей", - йдеться в тексті звернення.

Після виконання цих перших завдань Янукович вважає за необхідне призначити і провести в областях України референдуми щодо федералізації країни і повноважень областей. Потім призначити і провести референдум про президентську чи парламентську форму влади в Україні. Слідом за цим, за його словами, слід провести конституційну реформу, і тільки після цього - парламентські та президентські вибори. При цьому Янукович запропонував створити систему міжнародного контролю за проведенням референдумів і виборів, забезпечити найширший доступ спостерігачів за виборами.

"Ці п'ять завдань необхідно вирішити. Це - єдиний шлях до збереження цілісності України, - йдеться в заяві. - Якщо цього не буде зроблено, нашій країні загрожує розпад, навряд чи мирний. Швидше - через громадянську війну. Схаменіться! Ви штовхаєте брата на брата, а скористаються цією бідою інші".

"Ще раз звертаюся до військовослужбовців, співробітників спеціальних сил. Вас хочуть використати, хочуть, щоб ви пролили кров, а потім цю кров на вас же й повісити. Ви ж самі розумієте, що так і буде. Не переходьте межу! Або не виконуйте злочинних наказів! - закликав Янукович. - Я закликаю всіх громадян України зберегти притаманні нам терпимість, спокій, повагу одне до одного, в якому з регіонів ми не жили б. Ми повинні і ми зможемо зберегти нашу улюблену Україну".

Нагадаємо, ИТАР-ТАСС уже неодноразово поширювало заяви Януковича, "які потрапили до рук агентства". Крім того, на останній прес-конференції в Ростові-на-Дону Янукович виступив у компанії екс-генпрокурора Віктора Пшонки і екс-голови МВС Віталія Захарченко.

Зазначимо також, раніше російський політик Володимир Жириновський заявив, що Янукович на Пасху повернеться в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram