ГоловнаСвіт

Парламент Литви проголосував за введення євро

Литва планує вступити в ЄС у січні 2015 року

Парламент Литви проголосував за введення євро
Фото: rus.tvnet.lv

Сейм (парламент) Литви у вівторок, 17 квітня, ухвалив закон про введення євро, повідомляє Delfi.

Очікується, що країна перейде на нову валюту в 2015 році.

У документі, який схвалили литовські законодавці, йдеться про деталі заміни літа на євро в січні 2015 року, коли Литва планує вступити в Євросоюз, переведення цін у євро і порядок вилучення національної валюти з обігу. Законопроект підтримали 87 депутатів, "проти" висловилися семеро і ще 13 утрималися. При цьому член фракції "Порядок і справедливість" Ремігіюсу Ачас зазначив, що введення євро виявиться занадто дорогою процедурою для країни.

Прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс заявив, що перехід на євро посилить безпеку країни. У свою чергу, голова партії "Союз Вітчизни" Андрюс Кубілюс підкреслив, що на євро будуть литовські символи.

Як уточнює "Інтерфакс", лише в липні поточного року стане остаточно відомо, чи увійде Литва в єврозону. Тоді ж Рада глав ЄС оголосить курс обміну національної валюти на євро. Передбачається, що він залишиться на поточному рівні - 3,4528 літа за один євро. При цьому в Центробанку Литви заявляють, що стара валюта мінятиметься на нову необмежений період часу і в необмежених сумах.

Очікується, що протягом 30 днів з моменту прийняття рішення про вступ Литви до ЄС всі ціни в країні повинні бути вказані в двох валютах. Цінники в євро і літах збережуться до середини 2015 року.

У разі порушення цього закону, фізичним особам може загрожувати попередження, а главам юридичних осіб - штраф у розмірі до 1000 літів.

Литва - остання з країн Балтії, яка вирішила ввести євро. Банк Естонії перейшов на Евро 1 січня 2011 року. Латвія ввела європейську валюти 1 січня 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram