ГоловнаПолітика

Аграрії висловили недовіру міністрові Швайці

Чиновник не з'явився на Всеукраїнський аграрний форум

Аграрії висловили недовіру міністрові Швайці
Игорь Швайка
Фото: www.dyvys.in

Учасники третього Всеукраїнського аграрного форуму висловили недовіру міністру аграрної політики і продовольства Ігорю Швайці.

За це рішення вони проголосували під час форуму в п'ятницю.

Висловити недовіру міністру і направити резолюцію в.о. президента Олександру Турчинову і прем'єру Арсенію Яценюку запропонував співголова координаційної ради форуму, президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

Обурення аграріїв викликала відсутність Швайки на форумі. Також аграрії пригрозили створити страйковий комітет, якщо держава не почує їхні вимоги протягом тижня.

За словами співголови координаційної ради та президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, це рішення виникло стихійно.

"Нікого немає від влади, люди прийшли з проблемами, а висловити їх нікому", - сказав він.

Аграрії достроково призупинили форум під виконання гімну України та прийняли рішення провести засідання через один-два тижні.

Присутній на форумі директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку МінАПК Віталій Саблук назвав недовіру міністру невиправданою.

"У нас щодня проходять засідання декількох робочих груп з експертами, питання, які задають, ми намагаємося вирішити. Ми працюємо повним ходом. Вчора було засідання робочої групи щодо молока, брало участь 110 осіб", - сказав він.

Причини відсутності міністра на форумі Саблук коментувати відмовився.

Серед основних проблем галузі, які необхідно вирішити в першу чергу, форум називає затримку з ухваленням законопроектів з дерегуляції госпдіяльності у сфері АПК, проблеми з реєстрацією прав на землю, істотне зростання цін на матеріально-технічні ресурси в сільському господарстві, проблеми із залученням кредитних коштів, а також бездіяльність влади у вирішенні цих проблем, у тому числі міністра аграрної політики і продовольства.

Всеукраїнський аграрний форум об'єднав близько 500 сільськогосподарських виробників усіх регіонів України.

Нагадаємо, Ігор Швайка до призначення у Міністерство був нардепом від "Свободи", досвіду роботи в АПК не має.

27 березня Кабмін вніс до Верховної Ради проект постанови про призначення президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка на посаду віце-прем'єр-міністра. Наразі це питання не виносилося на голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram