ГоловнаПолітика

ГПУ: активістів Євромайдану затримували незаконно

Генпрокуратура встановила численні порушення

ГПУ: активістів Євромайдану затримували незаконно
Фото: EPA/UPG

Генеральна прокуратура України встановила численні факти незаконних арештів активістів Євромайдану в січні-лютому 2014 року.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Встановлено, що співробітники спецпідрозділу "Беркут" та оперативні співробітники МВС неодноразово, безпідставно і всупереч вимогам чинного законодавства затримували громадян, нібито за участь у масових заворушеннях та доправляли їх до райуправлінь міліції м. Києва. Після чого незаконно затримані громадяни безпідставно притягувалися до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 294 Кримінального кодексу України (організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, опором представникам влади) ", - йдеться в повідомленні.

Після цього, на підставі необґрунтованих клопотань слідчих і прокурорів судді обирали громадянам (у переважній більшості) виняткову міру запобіжного заходу - утримання під вартою, а також домашній арешт, заявляють у відомстві.

За даними фактами Генпрокуратура в єдиний реєстр досудових розслідувань внесла відомості про кримінальні правопорушення, передбачені статтями "перевищення влади або службових повноважень", "притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності", "винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови" КК України. Зараз проводиться досудове розслідування.

ГПУ також встановила, що екс-президент Віктор Янукович особисто керував масовим розстрілом активістів на Майдані в Києві з 18 по 20 лютого.

Нагадаємо, раніше в.о. генпрокурора Олег Махніцький пообіцяв закрити кримінальні справи проти всіх активістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram