ГоловнаПолітика

У проекті Конституції Криму немає ні слова про кримських татар, - Чубаров

Чубаров нагадав, що конституції інших суб'єктів Росії засновані, перш за все, на ролі і правах корінних народів

У проекті Конституції Криму немає ні слова про кримських татар, - Чубаров
Фото: glavcom.ua

У проекті нової Конституції Республіки Крим, який буде винесено на затвердження Державною радою РК вже завтра, 11 квітня, не врахована багатонаціональна специфіка півострова, в ньому немає практично ні слова про статус народів і етнічних груп республіки, а також про їх право на самовизначення.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляється на офіційному сайті Меджлісу.

За його словами, представницький орган кримських татар передавав комісії свої пропозиції, які, на їх думку, повинні були обов'язково включити до тексту Конституції Криму. Наприклад, питання про визнання органів національного самоврядування кримських татар і та інші. У сьогоднішньому проекті Конституції нічого цього немає.

Чубаров нагадав, що конституції інших суб'єктів Росії, таких як Удмуртія, Республіка Комі, Татарстан, засновані, перш за все, на ролі і правах корінних народів.

Глава Меджлісу додав, що в усіх конституціях цих республік в преамбулі обов'язково йдеться про роль та право народів на самовизначення. Тобто скрізь присутні суб'єкти, на основі прав яких створюється республіка.

 У нашому випадку такі суб'єкти не вказані.

Як повідомлялося раніше, Державна рада Криму розгляне питання про затвердження Конституції республіки як суб'єкта Російської Федерації на позачерговому засіданні в п'ятницю, 11 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram