ГоловнаЕкономікаБізнес

Україні загрожує газовий позов від компанії Фірташа на $130 млн

Йдеться про 298 млн куб. м газу компанії "Карпатигаз"

Україні загрожує газовий позов від компанії Фірташа на $130 млн
Фото: Макс Левин

Україні загрожує найбільший позов в газовій галузі з часів справи RosUkrEnergo. Влітку 2010 року компанія, що належить Дмитру Фірташу і російському "Газпрому", відсудила в Стокгольмському арбітражі у "Нафтогазу" 12,1 млрд куб. м газу загальною вартістю близько $3 млрд. Зараз на кону стоїть 298 млн куб. м газу, вартістю близько $130 млн, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Йдеться про шведську компанію Misen Energy AB, яка є основним акціонером однієї з найбільших приватних газодобувних компаній "Карпатигаз".

Misen стверджує, що починаючи з серпня 2013 року, "Нафтогаз" відмовлявся включати видобутий "Карпатигаз" природний газ в газовий баланс. Через це компанія не могла продавати газ і заробляти гроші, що, в свою чергу, призвело до серйозних фінансових проблем. На початок 2014 року в сховищах знаходилося 298 млн куб. м газу, що належать "Карпатигазу", ринковою вартістю близько $130 млн.

Якщо до середини липня сторони не вирішать суперечку по-мирному, справа може опинитися в міжнародному арбітражі, йдеться в повідомленні компанії, яке було направлено кілька місяців тому українському уряду.

Misen Energy - публічна шведська компанія, але незважаючи на це, її кінцеві бенефіціари невідомі, майже 80% компанії належить кіпрським офшорам, за якими, за даними джерел видання, стоїть Фірташ. Менеджмент Group DF зв'язок Фірташа з "Карпатигазом" заперечує.

Нагадаємо, 12 березня Фірташа затримали в Австрії за запитом Федерального бюро розслідувань США, яке підозрює його у хабарництві і злочинній змові. Слідство у його справі ведеться з 2006 р. Пізніше його відпустили під заставу 125 млн євро. Його очікує екстрадиція до США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram