ГоловнаПолітика

ПАРЄ у своїй резолюції засудила анексію Криму Росією

ПАРЄ засудила пропозиції Росії стосовно федералізації України і закликала провести дострокові парламентські вибори

ПАРЄ у своїй резолюції засудила анексію Криму Росією
Фото: k2kapital.com

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію із засудженням анексії Росією Криму і критикою російських пропозицій про федералізацію України.

Про це йдеться в резолюції ПАРЄ "Розвиток останніх подій в Україні: загроза функціонуванню демократичних інститутів", ухваленій під час сесії в Страсбурзі, пише УНІАН.

"Асамблея рішуче засуджує російську військову агресію і подальшу анексію Криму, що є чітким порушенням норм міжнародного права, в тому числі положень Статуту Організації Об'єднаних Націй, Гельсінкського акта ОБСЄ та основних норм Ради Європи. Жоден з аргументів, до яких вдається Російська Федерація для виправдання своїх дій, не відповідає дійсності", - йдеться в резолюції ПАРЄ.

Співдоповідачка ПАРЄ з питань України Майліс Репс (Естонія) засудила анексію Криму Росією. "Ми засуджуємо будь-який сепаратистський рух, який ставить під сумнів територіальну цілісність України. Будь-яке військове чи політичне втручання, яке поставить під сумнів проведення президентських виборів, підірве майбутнє України", - сказала Репс.

Інший співдоповідач Марієтта де Пурбе-Лундін (Швеція) заявила, що Україна повинна провести конституційну реформу, децентралізацію влади з делегуванням значних повноважень місцевим громадам, але із сильною унітарною державою.

Резолюція ПАРЄ засудила пропозиції Росії щодо федералізації України, оскільки це "призвело б до значного ослаблення єдності і стабільності країни".

У резолюції також йдеться про відсутність прямої загрози етнічній російськомовній меншині в Україні в цілому і зокрема в Криму.

"Анексія Криму заважає виконанню Україною зобов'язань із дотримання прав людини і національних меншин на півострові. Україна ніколи не визнає анексію Криму. Ситуація зараз дуже напружена і на сході України", - сказав у промові голова української делегації, депутат Іван Попеску.

Резолюція ПАРЄ також закликала до проведення в Україні дострокових парламентських виборів. Вибори до Верховної Ради мають відбутися восени 2017 року.

На дебатах у ПАРЄ був міністр юстиції України Павло Петренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram