ГоловнаПолітика

Кабмін пропонує карати виборців за голосування за гроші

Продаж і скуповування голосів на виборах кримінально каратимуться

Кабмін пропонує карати виборців за голосування за гроші
Фото: evplanet.org

Уряд схвалив проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

Про це сьогодні, 9 квітня, повідомив журналістів міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак після засідання уряду, повідомляється на сайті Кабміну.

Семерак висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає це рішення.

В урядовому законопроекті пропонується посилити кримінальне покарання у вигляді обмеження (позбавлення) волі за такі злочини, як перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача; порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії чи блоку.

Пропонується також встановити відповідальність за підкуп виборця, учасника референдуму та визначити при цьому, що під неправомірною вигодою слід розуміти грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають або одержують без законних на те підстав.

Як розповів один з ініціаторів розробки законопроекту глава МВС Арсен Аваков, планується не тільки посилити покарання для тих, хто скуповує голоси, а й запровадити кримінальну відповідальність щодо самих виборців, "які погоджуються взяти кошти та інші матеріальні блага в обмін на голосування за того чи іншого кандидата чи політичну силу", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Таких виборців пропонується карати штрафами в розмірі від 1,7 тисячі до 5,4 тисячі гривень, виправними роботами або обмеженням волі строком до двох років. Тим, хто скуповує голоси, загрожує позбавлення волі строком від п'яти до семи років.

Чинна редакція Кримінального кодексу України (стаття 157) передбачає відповідальність за "перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права... поєднане з підкупом, обманом або примусом". Як покарання - за відсутності обтяжуючих обставин - передбачені штрафи у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів (5100-8500 грн), обмеження або позбавлення волі на строк до двох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram