ГоловнаЕкономікаБізнес

Через помилку чиновників в Україну перестали ввозити ліки

Фармацевтичний імпорт помилково обклали 20%-вим ПДВ

Через помилку чиновників в Україну перестали ввозити ліки
Фото: Макс Левин

Через чиновників, які прогледіли помилку в антикризовому законі, Україна перестала імпортувати ліки.

Про це заявив експерт фармацевтичної асоціація "ФармУкраїна" Денис Шевченко.

"Ввезення імпортних фармакологічних товарів припинилося у зв'язку з проблемами з ПДВ в неправильно сформульованому законодавстві. В рамках антикризового пакету Верховна Рада ухвалила зміни, в тому числі і до Податкового кодексу в частині оподаткування ПДВ лікарських засобів. Ліки прибрали з пільгової категорії: сталася правова колізія, і імпорт ліків потрапив під оподаткування 20%", - заявив він.

Річ у тім, що 27 квітня Верховна Рада ухвалила закон про запобігання фінансової катастрофи, яким з 1 квітня передбачається встановлення 7%-вої ставки ПДВ на лікарські засоби. Однак у тексті закону прописали слово "поставка", а "ввезення" - забули, тому на митниці до імпортерів застосовують загальні норми оподаткування з 20%-вою ставкою ПДВ.

"Є приклад, коли компанія заплатила 7% ПДВ і несподівано в процесі оформлення митниця попросила нарахувати ще 13%. Компанія платити відмовилася, ситуація з товаром "зависла". Інші, коли побачили такий сумний досвід, повністю припинили ввезення. У зв'язку з цим суб'єкти або призупинили повністю ввезення, або те, що ввезли, стоїть на кордоні в фурах", - пояснив ситуацію, що склалася, Шевченко.

У свою чергу, депутат Ради Володимир Дудка (депутатська група "Суверенна європейська Україна") повідомив, що на цей момент у парламенті проводиться активна робота з вирішення цієї проблеми.

"Є два законопроекти. Один урядовий, в якому більш детально прописана ця норма. Він до порядку денного сьогодні не потрапив. Я думаю, з тієї причини, що в цьому законопроекті міститься ще з десяток норм, які стосуються інших моментів оподаткування, і фракції парламенту не дійшли згоди. Але є інший законопроект №4637, автором якого є я. І в цьому законопроекті передбачено відстрочення введення ПДВ до 1 січня 2015 року. Сьогодні ми його спробували внести до порядку денного але, на жаль, ця спроба не увінчалася успіхом. Будемо повертатися до цього законопроекту завтра", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram