ГоловнаПолітика

Під нові санкції від ЄС може потрапити майже все керівництво Росії - ЗМІ

ЄС суттєво розширив "чорний список" росіян

Під нові санкції від ЄС може потрапити майже все керівництво Росії - ЗМІ
Фото: podrobnosti.ua

Євросоюз склав розширений список громадян РФ, до яких можуть застосувати візові та фінансові санкції. Список складається зі 107 осіб і включає майже все вище політичне керівництво країни.

Копія документа "Невичерпний список російських осіб та організацій, відповідальних або причетних до дій чи рішень, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України" потрапив у руки газети "КоммерсантЪ".

Як зазначає видання, наявність списку не означає, що проти всіх фігурантів уведуть реальні санкції. ЄС розглядає можливе запровадження нових персональних санкцій як проміжний захід на шляху до санкцій економічних.

"Лідери ЄС домовилися, що економічні санкції будуть застосовані, якщо Росія введе війська на схід України, але вона цього наразі не зробила, а пакет відповідних обмежувальних заходів з боку ЄС не готовий", - пояснило поінформоване джерело газети в Брюсселі.

ЄС повинен повністю переосмислити свої відносини з Росією

— Херман Ван Ромпей, голова Європейської ради

Одне з поінформованих джерел у Брюсселі пояснило, що є ще додатковий список українських (переважно кримських) чиновників, проти яких можуть застосувати санкції. Крім того, за словами співрозмовника, вже під час першого предметного розгляду основного списку головами МЗС країн ЄС в нього були внесені прізвища ще кількох осіб переважно з адміністрації президента РФ. "Загалом виходить близько 130 осіб ", - пояснив він.

Фігуранти списку, з якого й обиратимуть кандидатів для покарання, розбиті на п'ять груп.

Перша - члени законодавчих органів. З-посеред тих, хто ще не увійшов у діючі чорні списки, фігурують заступники голови Ради Федерації Олександр Торшин і Ільяс Умаханов, усі члени комітету РФ з міжнародних справ і комітету РФ з оборони і безпеки, весь склад ради Держдуми, а також кілька депутатів із різних комітетів, зокрема Олексій Пушков і Володимир Комоєдов.

Друга група - члени виконавчих органів влади. До неї увійшли всі постійні та непостійні члени Ради безпеки РФ, окрім президента Володимира Путіна, прем'єра Дмитра Медведєва і голови МЗС Сергія Лаврова.

Третя група - представники силових структур. Сюди увійшли високі посадовці Міноборони.

Четверта група - бізнесмени. У цій категорії немає жодного імені.

П'ята група - медіа-організації та журналісти. У поясненні до цього розділу сказано, що "ці медіа-структури та журналісти активно брали участь у пропагандистських зусиллях на підтримку анексії Криму з боку РФ і російської військової інтервенції в Україну". До таких структур у ЄС зараховують "Газпром-медіа", телеканали "Россия", Russia Today, "Первый канал" і НТВ. Персоналізовані ж санкції пропонують, окрім Дмитра Кисельова (він потрапив у другий чорний список ЄС), поширити ще на трьох журналістів: Михайла Леонтьєва, Іраду Зейналову та Михайла Гусмана.

Як відомо, в березні Євросоюз у рамках другої стадії санкцій увів заборону на в'їзд для 33 громадян Росії і кримчан-сепаратистів, заморозивши також їхні активи. Третя фаза санкцій передбачає широкі економічні санкції проти Росії загалом.

Нагадаємо, 25 березня голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу заявив про готовність Європейського Союзу застосувати проти Росії санкції третього рівня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram