ГоловнаЕкономікаБізнес

Зміна влади різко підвищила інвестиційну привабливість України

Бізнес прогнозує відновлення економічного зростання

Зміна влади різко підвищила інвестиційну привабливість України
Фото: www.dudligehrig.com

Індекс інвестиційної привабливості, який вираховує Європейська бізнес асоціація, в першому кварталі 2014 року зріс з 1,81 до 2,72 бала, що стало найвищим показником з 2011 року.

Про це розповіла виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Олена Дерев'янко.

"Ми бачимо досить серйозний стрибок сприйняття бізнесом ситуації в країні. Це пов'язано з тим, що зросли очікування. Бізнес очікує поліпшень, адже зараз як ніколи з'явився шанс на поліпшення в країні. Ми маємо серйозну можливість отримати суттєву допомогу з боку розвинених країн. Зараз головне не упустити це шанс", - заявила вона.

Індекс інвестиційної привабливості ЄБА - це середнє арифметичне п'яти показників: інвестиційного клімату в цілому і в окремих галузях економіки, динаміки інвестклімату за останні три місяці, очікуваної динаміки на наступні три місяці, а також прибутковість нових учасників ринку. Так ось чотири з цих показників перебувають на рівні нижче за три бали за п'ятибальною шкалою, і тільки очікування бізнесу знаходяться на дуже високому для України рівні - 3,6 бала.

"Поки оцінки бізнесу в цілому дуже позитивні. Кроки Яценюка привели до макроекономічної стабілізації в країні, до підписання політичної частини Угоди про асоціацію і до домовленостей з Міжнародним валютним фондом. Це додає впевненості і передбачуваності", - пояснив президент ЄБА Томаш Фіала.

Він зазначив, що індекс інвестпривабливості пов'язаний із загальним економічним рівнем у країні, тому через кілька кварталів можна очікувати зростання ВВП України.

"Якщо ви подивитеся на 2011 рік, індекс ЄБА почав падати в третьому кварталі, і в четвертому кварталі він впав до рівня, на якому знаходився до недавнього часу. Що робило ВВП країни? ВВП почало падати в третьому кварталі 2012 року, тобто з шести-дев'ятимісячним легом від інвестиційного клімату. Я думаю, що зараз можна говорити про те ж саме: перший-другий-третій квартал будемо спостерігати негативне зростання ВВП, а з четвертого кварталу цього року - стабілізацію або зростання", - сказав Фіала.

При цьому він підкреслив, що мова йде тільки про ситуацію всередині країни, тому що "Росія трошки псує загальну картину". Тому цей прогноз може виявитися занадто оптимістичним.

Дослідження ЄБА проводилося в березні-квітні 2014 року в вигляді опитування керівників 106 компаній-членів асоціації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram