ГоловнаПолітика

"Батьківщина" внесла законопроект про народну боротьбу з корупцією

Українцям хочуть надати право самим проводити кримінальне розслідування

"Батьківщина" внесла законопроект про народну боротьбу з корупцією
Фото: Макс Левин

27 депутатів від фракції "Батьківщина" внесли до Верховної Ради законопроект про приватне кримінальне переслідування корупційних дій.

Законопроект №4607 зареєстровано 31 березня.

Раніше лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко пояснювала, що в разі ухвалення закон надасть громадянам право самостійно проводити кримінальне розслідування, фіксувати корупційні дії чиновників на відео, а потім з отриманими доказами безпосередньо звертатися до суду.

Законопроект вносить поправки до Кримінального кодексу та до Кримінального процесуального кодексу.

КПК пропонується доповнити ст. 41-1 (приватний обвинувач) і 41-2 (представник приватного обвинувача).

Приватному обвинувачу пропонується надати право звертатися до органів державної влади з клопотанням про відсторонення особи від посади, про арешт майна і про проведення обшуку.

Суд повинен не пізніше за 3 дні після отримання обвинувальної заяви направити по одному примірнику заяви обвинуваченим, які протягом тижня можуть надати докази на підтвердження своєї позиції, після чого не пізніше за 2 тижні з дня отримання обвинуваченими заяви суд повинен відкрити кримінальне провадження або відмовити в його відкритті.

Окрім того, пропонується передбачити можливість звільнення від кримінальної відповідальності за негласний запис або зйомку відомостей про корупційні діяння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram