ГоловнаПолітика

Яценюк: реверсний газ із Європи може коштувати Україні 350 дол. за тис. кубометрів

Прем'єр вважає російську ціну на газ у $485 неприйнятною

Яценюк: реверсний газ із Європи може коштувати Україні 350 дол. за тис. кубометрів
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що Росія підвищила ціну на газ для України до $485 з політичних мотивів.

"Немає жодних причин, чому Росія підняла ціну на газ для України, крім однієї - політичної", - наголосив Яценюк в інтерв'ю Reuters у четвер, повідомляє секретаріат Кабміну.

Він зазначив, що ціна на російський газ в $485 є "абсолютно неприйнятною і Російська Федерація прекрасно це усвідомлює".

"Ми очікуємо, що Росія піде далі в питанні газового тиску, зокрема буде обмежувати постачання газу на територію України", - підкреслив прем'єр.

Яценюк також нагадав, що Росія брала на себе зобов'язання виділити $15 млрд кредиту Україні, з яких $3 млрд було передано минулого року, а 2 млрд планували за погашення газової заборгованості і мали надійти цього року. Він акцентував: "Якщо Росія виконає свої зобов'язання з надання $2 млрд кредиту - ми тоді ці $2 млрд їм погасимо".

"Ми будемо застосовувати всі політичні, економічні, дипломатичні й правові методи для енергетичної безпеки нашої країни і врегулювання питання з постачаннями газу", - зазначив Яценюк.

Один з виходів із цієї ситуації, підсумував прем'єр-міністр, - це диверсифікація постачання через реверс зі Словаччиною. Він повідомив, що уряд неодноразово звертався і далі буде звертатися до європейських партнерів, "щоб вирішити питання реверсних постачань в Україну".

За словами Яценюка, налагодження реверсних постачань дозволить Україні платити за газ "не $500, як сьогодні викручує руки Росія, а в районі $350".

Нагадаємо, вчора голова "Газпрому" Олексій Міллер оголосив, що у зв'язку зі скасуванням "харківських угод" ціна на газ для України становить $485 за тисячу кубометрів. Україна не визнає ні односторонньої денонсації Росією "харківських угод", ні підвищення ціни до $485. Міністр енергетики та вуглепрому Юрій Продан заявляв, що Україна платитиме за газ за ціною $385.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram