ГоловнаПолітика

Турчинов пояснив, чому Україна не дала силову відсіч російським військам в Криму

За словами в. о. президента, був ризик реалізації "грузинського сценарію"

Турчинов пояснив, чому Україна не дала силову відсіч російським військам в Криму
Фото: http://iportal.rada.gov.ua/

В.о. президента Олександр Турчинов заявив, що Україна не дала військову відсіч російським військам в Криму, щоб уникнути жертв серед цивільного населення.

В ефірі програми "Шустер LIVE" на "Першому національному" Турчинов розповів, що одразу після захоплення будівель Верховної Ради і Ради міністрів Криму внутрішні війська оточили будівлі, блокували їх, і їм був відданий наказ готувати силове розблокування. Однак незабаром ці сили міліції опинились в оточенні проросійсько налаштованих громадян, передає РБК-Україна.

"У таких умовах, коли багато цивільних людей стояли вже біля цих будівель, проводити силову операцію було неможливо. Бо під час таких операцій є величезна небезпека загибелі цивільних", - підкреслив Турчинов.

Він також додав, що жертви серед цивільного населення входили в плани Москви, так як стали б приводом для вторгнення на територію України. На думку Турчинова, у разі такого розвитку подій в Україні був би реалізований сценарій, аналогічний подіям в Грузії у 2008 р.

27 лютого стало відомо про захоплення невідомими двох адміністративних будівель в Криму - Ради міністрів та Верховної Ради, на яких встановлено російський прапор. Кримські загарбники оголосили себе "самообороною російськомовних громадян".

Українським військовим в Криму було дано наказ не застосовувати зброю при захопленні російськими військами військових частин у Криму. Лише 18 березня, після загибелі українського військового, Міноборони дозволило застосовувати зброю для захисту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram