ГоловнаПолітика

Порошенко обіцяє шукати альтернативу вступу в НАТО (оновлено)

Альянс не готовий прийняти Україну, вважає політик

Порошенко обіцяє шукати альтернативу вступу в НАТО (оновлено)
Фото: job-sbu.org

Кандидат у президенти Петро Порошенко обіцяє, що в разі обрання його на посаду глави держави він вестиме переговори з сусідніми країнами про додаткові можливості захисту України.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькій газеті Bild.

Відповідаючи на питання, "чи хоче Київ у терміновому порядку вступити в НАТО", він заявив: "Ні, і це залежить не від нас, а від самої організації. Ми відчуваємо, що у країн-членів альянсу немає єдності з цього питання. На посаді президента я хотів би вести переговори з нашими сусідами щодо нових союзів або додаткових можливостей захисту".

Окрім того, Порошенко вважає доречним введення економічних санкцій проти Росії. Він закликав Німеччину бойкотувати закупівлю російського газу доти, поки Москва не відмовиться від Криму.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна,в середу на щорічній конференції інвестиційної компанії "Драгон Капітал" у Києві Порошенко заявив, що рівень підтримки населенням ідеї вступу України в НАТО сьогодні малий для того, щоб вносити цю ідею в реальний порядок денний.

"Якщо підтримка ідеї нижче за 50%, значить, ми не можемо її використовувати, щоб не розвалювати країну", - сказав він.

Водночас Порошенко зазначив, що агресія з боку Росії призвела до того, що за вступ України в НАТО сьогодні висловлюється рекордна кількість українців - 39%, тимчасом як раніше їх було лише близько 20%.

"Відповідь на питання - чи буде Україна членом НАТО - це відповідь не в Кремлі", - підкреслив кандидат у президенти. Він додав, що ця відповідь може бути і не в Києві та нагадав історію з блокуванням низкою країн ЄС надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО на саміті альянсу в Бухаресті 2008 року.

Порошенко заявив, що в таких умовах він виступає за спеціальні договори безпеки з країнами-гарантами. За його словами, таку ідею він вже обговорив на нещодавніх зустрічах з президентом Франції Франсуа Олландом і прем'єром Великобританії Девідом Кемероном.

Нагадаємо, офіційний Київ наразі не має наміру починати переговори про вступ до НАТО.

1 квітня міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр виступив проти вступу України до альянсу, однак додав, що його позиція не є офіційною для німецького уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram