ГоловнаПолітика

МЗС РФ вимагає розкрити деталі конституційної реформи в Україні

Проект нової Конституції мають винести на широке обговорення, вважають там

МЗС РФ вимагає розкрити деталі конституційної реформи в Україні
Фото: www.obozrevatel.com

МЗС Росії вважає, що комісія Верховної Ради з підготовки змін до Конституції України повинна регулярно обговорювати їх за участю незалежних експертів та громадських організацій.

Про це йдеться в коментарі Міністерства щодо конституційної реформи в Україні.

МЗС РФ не помітило реального прогресу у підготовці змін до Конституції України після закінчення місяця з моменту створення парламентом України Тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки відповідного законопроекту.

"Насторожує те, що робота над реформуванням конституції, якщо вона взагалі почалася, проходить за зачиненими дверима, без належного висвітлення в ЗМІ та абсолютно необхідного в таких випадках широкого обговорення за участю незалежних експертів та громадських організацій. Дозволимо собі засумніватися в тому, що народні депутати України, члени згаданої Комісії, як би переконливо не виглядали їхні колишні заслуги, зможуть самостійно, без змістовної взаємодії з громадськістю вийти на проект документа, в якому були б враховані потреби і запити всіх зацікавлених сегментів українського суспільства - без перекосів і шкоди для інтересів регіональних еліт", - сказано в коментарі.

Російське зовнішньополітичне відомство вважає, що неодмінним атрибутом роботи над новим проектом Конституції України мають стати регулярні звіти парламентарів, пильний громадський контроль за розвитком конституційного процесу, а також публікація матеріалів, що висвітлюють цю роботу, в т.ч. російською мовою, а якщо буде потрібно - і мовами інших етнічних груп.

Слід зазначити, що в коментарі немає згадки про федералізацію України, на чому раніше наполягала Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram