ГоловнаПолітика

Угорщина не має наміру претендувати на Закарпаття

МЗС країни засудило заклики угорських націоналістів

Угорщина не має наміру претендувати на Закарпаття
Фото: tqn.com

Міністерство закордонних справ Угорщини рішуче засудило заяви окремих партій і рухів, які ставлять під сумнів територіальну цілісність і суверенітет України.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на заяву МЗС Угорщини у відповідь на мітинг про надання автономії Закарпаттю і подальше відокремлення області від України.

27 березня перед будівлею МЗС Угорщини зібрався натовп чисельністю від 200 до 300 осіб, люди тримали гасла - вимоги угорською та англійською мовами "Самовизначення Закарпаттю!" і "Угорщина вимагає повернення Закарпаття!". Вони також розмахували націоналістичними прапорами. Демонстрацію провели з ініціативи Томаша Гауді-Надя, депутата парламенту від партії "Йоббік". Демонстранти передали в МЗС Угорщини петицію "За Закарпаття", вимагаючи при цьому, щоб Угорщина визнала результати так званого референдуму в Криму. Водночас із вулиці звучали заклики привести в бойову готовність угорську армію, яка нібито повинна захистити 150-тисячну угорську меншину в Україні.

У заяві МЗС Угорщини рішуче відмовилося від "духу і змісту" петиції, яка не сприяє, а навпаки - ставить під загрозу майбутнє і угорської нацменшини Закарпаття, і всього регіону.

"Угорщина неодноразово заявляла про свою незмінну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України і не вважає "потьомкінський" референдум актом виявлення права народу на самовизначення, не визнає його результатів і легітимності приєднання Криму до Росії", - йдеться в заяві МЗС.

Водночас у відомстві наголосили, що Угорщина послідовно проводить політику всебічної підтримки забезпечення прав угорської нацменшини Закарпаття, особливо у сфері освіти та використання рідної мови.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram