ГоловнаЕкономікаБізнес

Зниження "зеленого" тарифу призведе до банкрутства галузі, - експерт

У підприємств можуть виникнути проблеми з погашенням кредитів.

Зниження "зеленого" тарифу призведе до банкрутства галузі, - експерт

Спроба змінити "зелений" тариф "заднім числом" (тобто, для вже працюючих сонячних електростанцій) може спричинити банкрутство десятків працюючих в Україні компаній, обрушити на державу шквал судових позовів з боку європейських і китайських компаній і суттєво погіршити інвестиційну привабливість України.

Про це в коментарі журналістам заявив керівник відділу аналітики Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергетики Віктор Андрієнко, передає РБК-Украина.

"У разі різкого зниження тарифу підприємства не зможуть погасити банківські кредити, які активно залучалися на будівництво сонячних електростанцій (у тому числі, кошти ЄБРР). Так, найбільший гравець на полі сонячної енергетики - австрийская Activ Solar залучив кредити в Росії і Китаї на суму до 1 млрд дол США. Дрібні і середні підприємства кредитувалися в Європі. Те, що зараз відбувається в Іспанії та Чехії, коли група компаній, включаючи міжнародні, подає позови проти держави, оскаржуючи зниження "зеленого" тарифу, буде і в Україні. Замість стабільності країна отримає численні позови від компаній-партнерів у Європі, що істотно погіршить інвестиційний клімат", - прогнозує фахівець.

На його думку, зміни до Закону "Про електроенергетику" спрямовані не тільки проти однієї найбільшої компанії, при цьому підриваються економічні основи діяльності близько 40 середніх і дрібних компаній, що інвестували свої кошти у галузь сонячної енергетики. "Якщо порівнювати з світовими тарифами, поточний "зелений" тариф в Україні - 34 євроценти/КВт-год - це більше, ніж у Європі, але менше ніж, приміром, в Японії, - продовжує експерт. - Після аварії на АЕС "Фукусіма" японським урядом було прийнято рішення розвивати сонячну енергетику, в тому числі, шляхом істотного збільшення фіксованого тарифу".

 За його словами, коли в Україні в 2009 році вирішили розвивати "зелену" енергетику, то первісний фіксований тариф (0,44-0,48 євроцентів/кВт-година) розраховували виходячи з німецького тарифу, терміну окупності сонячних проектів близько 6-8 років і тих цін, які були на той момент на ринку на обладнання для будівництва сонячних електростанцій.

Зараз, вважає Андрієнко, "зелений" тариф в Україні лише трохи завищений, тому що ціна на сонячні модулі (вартість яких становить близько 50% вартості сонячної електростанції в цілому) впала. Однак, необхідно враховувати, що високі ставки за кредитами в Україні (від 15% і вище через високі ризики) порівняно з європейськими (6-8%) практично в два рази збільшують терміни окупності проектів і обумовлюють більш високий "зелений" тариф". Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано проект закону № 4596 "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику "щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії", поданий народними депутатами Москаленко і Полочаніновим.Законопроектом вносяться зміни до ст. 17-1 Закону України "Про електроенергетику", зокрема , вводяться окремі коефіцієнти "зеленого" тарифу для виробленої сонячної електроенергії в залежності від встановленої потужності наземних об'єктів електроенергетики (до 10МВт включно і понад 10МВт ) . Крім того , обмежуються гарантії стимулювання виробництва сонячної електроенергії наземними об'єктами електроенергетики , величина встановленої потужності яких перевищує 10 МВт. З 1 січня 2013 року "зелений" тариф становить 34 євроцента/КВт-год у 2013 році , а з 1 січня 2015 року - буде знижено до 30 євроцентів/КВт-год.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram