ГоловнаПолітика

Янукович зізнався, що не хотів підписувати угоду з ЄС, побоюючись дій РФ

Янукович не зміг цього зробити як президент і патріот своєї країни

Янукович зізнався, що не хотів підписувати угоду з ЄС, побоюючись дій РФ
Фото: EPA/UPG

Усунений Верховною Радою від обов'язків президента України Віктор Янукович у зверненні до з'їзду партії пояснив, що відмовився від підписання угоди з ЄС через українських товаровиробників, які, на його думку, внаслідок такого підписання стали б неконкурентоспроможними, що означало б втрату робочих місць.

Звернення до з'їзду партії Янукович надіслав до редакції російського інформагентства ИТАР-ТАСС у п'ятницю, 28 березня.

"У жовтні місяці з'ясували, що угоди про асоціацію, про зону вільної торгівлі з ЄС не пройшли обов'язкових парламентських слухань за участю товаровиробників", - повідомив Янукович.

Він зазначив, що "сільгосптоваровиробники мали дотації з бюджету в десятки разів нижчі, ніж їхні колеги з Європи, для яких споживчий ринок України відкривався на 100 відсотків". "У підсумку наш український товаровиробник ставав неконкурентоспроможним", - написав Янукович. На його думку, це означало, що треба було б йти з власного споживчого ринку.

"Росія попередила, що в разі підписання Угоди з ЄС вона захищатиме свій ринок і підвищить для України мита, побоюючись реекспорту, - продовжує Янукович. - Таким чином, для українських підприємств, що працюють у сфері АПК та суміжних галузях, була реальна загроза зупинки, а отже і втрати робочих місць - це катастрофа! Оскільки в АПК та суміжних галузях працює і утримується їхнім коштом 7-8 млн трудящих, це майже половина всього працездатного населення України".

Окрім того, він наголосив, що аналогічна проблема стосувалася практично всього машинобудівного комплексу України, транспортного машинобудування, енергетичного, військово-промислового комплексу і т. д.

"Підписати в такому варіанті цю угоду я не міг - вона не відповідала національним інтересам України. Ця угода мала для країни величезну кількість незворотних ризиків", - пише Янукович.

Попри інші обставини, внаслідок яких Янукович відмовився від підписання асоціації з ЄС, була й "відповідь МВФ на умови виділення кредиту, а саме: підвищення тарифів на газ для населення на 50 відсотків, заморожування зарплат, а це, у свою чергу, означало зниження пенсій та інших соціальних виплат, що обернулося б лихом для людей".

"Я як президент і як патріот своєї країни на такі умови піти не міг", - резюмував він.

Нагадаємо, 21 листопада український уряд оголосив про призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Таке рішення стало причиною масових акцій протесту в Україні.

Також нагадаємо, 21 березня Україна уклала з ЄС політичну частину Угоди про асоціацію, проте найважливішу її частину - економічну - відкладено на кілька місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram