ГоловнаПолітика

Асоціація з ЄС: чого очікувати українському споживачеві

Український споживач має можливість уже сьогодні оцінити перевагу європейських стандартів якості

Асоціація з ЄС: чого очікувати українському споживачеві
Фото: dpravda.org

21 березня відбулося підписання політичної частини угоди України з ЄС. Для українського споживача це ще один крок на шляху до європейських стандартів якості, деякі з яких уже реалізують в Україні. Як приклад - компактні люмінесцентні лампи, які відповідають вимогам п'ятої версії (Stage 5) суворої європейської директиви ErP (Energy Related Product), що їх уже продають в Україні.

Європейські стандарти якості для продукції, пов'язаної з кінцевим енергоспоживанням, з одного боку, повинні закріпити вимоги до якості й надійності кінцевих продуктів, а з іншого - зменшити викиди CO2. Українські споживачі вже давно відзначили переваги використання енергоощадних люмінесцентних ламп, але не кожен обізнаний, які саме показники регулюють євростандарти, як це впливає на прості споживчі критерії вибору: надійність і довговічність лампи, її економічність, пише Сегодня.

З вересня 2013 року, тобто з моменту ухвалення останньої версії європейської директиви ErP stage 5, вона стала обов'язковою для всіх виробників компактних люмінесцентних ламп, які продають у країнах ЄС. Варто зазначити, що для Європейського Союзу перехід до п'ятої версії ErP став найбільш радикальним і значущим ривком до посилення вимог якості за всю історію існування директиви.

Якщо говорити мовою цифр, порівняно зі звичайними компактними люмінесцентними лампами в ламп, виготовлених відповідно до стандарту ErP Stage 5, на 40% вище працездатність, на 25% швидший старт і "розігрів", стабільний світловий потік протягом всього терміну служби.

Середній український споживач не звик звертати увагу на такі критерії, як наприклад, уміст ртуті, попри це, логотип ErP stage 5 на упаковці компактних люмінісцентних ламп означає повну відповідність вимогам Європейського Союзу до енергоспоживання, вмісту ртуті, ефективності та надійності ламп.

Сьогодні ErP stage 5 - найактуальніша версія директиви, що регулює якість продукції кінцевого енергоспоживання. У країнах Європейського Союзу кожна одиниця енергопродукції повинна пройти серію тестів і випробувань, тільки після них вона має законне право потрапити на ринок до кінцевого споживача.

Україна, а разом з нею і вітчизняні товаровиробники, лише готується стати на шлях суворого кастингу і жорсткої оцінки продукції відповідно до європейських критеріїв. Проте український споживач має можливість уже сьогодні оцінити перевагу європейських стандартів якості на прикладі компактних люмінесцентних ламп, поки, щоправда, лише зарубіжного виробництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram