ГоловнаПолітика

Крим покидають переважно жінки, люди похилого віку і діти, - Джемілєв

"Ми не для того півстоліття боролися за повернення на батьківщину, щоб звідти йти", - зазначив Джемілєв

Крим покидають переважно жінки, люди похилого віку і діти, - Джемілєв
Фото: crimea.comments.ua

Кримські татари не покидають Крим масово: з півострова їдуть переважно жінки, діти і літні люди.

Про це розповів екс-голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв на брифінгу в суботу в Києві.

"Спостерігаємо, що перетинають кордон Криму кримські татари - це переважно жінки, діти і люди похилого віку. Тобто люди відправляють найменш захищених своїх рідних, а самі там залишаються", - розповів Джемілєв, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, є інформація, що до Польщі прибула група кримських татар - близько 30 осіб, а УВКБ ООН повідомили про те, що з 9 по 17 березня на кордоні Криму і Херсонської області було зафіксовано близько 1 тис. осіб, більшість із яких кримські татари.

"Але такої тенденції, щоб утікали з Криму, немає. Я дуже сподіваюся, що цього і не буде. Ми не для того півстоліття боролися за повернення на свою Батьківщину, щоб звідти йти", - розповів він.

Щодо питання прийняття російського громадянства, то, на думку Джемілєва, радше за все, кримські татари оберуть найм'якіший варіант. "Скажімо, вони не будуть відмовлятися від українського громадянства, і якщо через місяць Росія буде примусово, не питаючи, роздавати свої паспорти, я думаю, що кримські татари змушені будуть тимчасово, до продовження цієї окупації, таки користуватися цими паспортами, тому що жити якось треба", - сказав він.

За його словами, соціальна складова для людей важлива. "Усім відомо, що пенсії в РФ удвічі вищі, ніж в Україні. Легко міркувати про високі матерії, але для людей, які ледве зводять кінці з кінцями, не скористатися такою можливістю, сказати їм, не беріть - це дуже тяжко", - сказав Джемілєв.

Нагадаємо, Росія ратифікувала договір про приєднання Криму. Усіх жителів Криму і Севастополя визнано громадянами Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram