ГоловнаПолітика

Україна та ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

Економічну частину підпишуть до кінця року

У Брюсселі відбулася церемонія підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

З української сторони угоду підписав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, з боку Євросоюзу - президент Ради ЄС Герман ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і голови всіх держав, що входять у ЄС.

Підписано лише ті частини Угоди, які стосуються політичної взаємодії, питань безпеки та боротьби з тероризмом.

Економічну частину угоди, що передбачає створення повноцінної зони вільної торгівлі і стосуються таких питань, як доступ на ринки, торгівля енергоносіями, співпраця у сфері сільського господарства, транспорту, металургії, космосу, наукових досліджень, туризму, підприємницької діяльності, захист інтелектуальної власності, порядок розгляду спорів та умови оподаткування, Україна розраховує підписати до кінця року.

При цьому скасування мит на український експорт у Євросоюз запровадять вже найближчим часом - у четвер Саміт глав держав Євросоюзу схвалив такий крок. Ці норми можуть набути чинності вже в травні. Близько 98% митних зборів, які українські експортери товарів платять на кордоні з ЄС, скасують. Заходи будуть чинними до 1 листопада або до набуття чинності повної Угоди про асоціацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram