ГоловнаПолітика

Рада визнала кримськотатарський народ корінним у Криму

Україна гарантує захист і реалізацію невід'ємного права на самовизначення кримськотатарського народу

Рада визнала кримськотатарський народ корінним у Криму
Фото: an.crimea.ua

Народні депутати підтримали проект постанови №4475 про заяву Верховної Ради України про гарантії прав кримськотатарського народу в складі України.

За відповідне рішення проголосували 283 народні депутати.

У постанові зазначається, що Україна гарантує збереження і розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу і всіх національних меншин України, і гарантує захист і реалізацію невід'ємного права кримськотатарського народу на самовизначення в складі суверенної і незалежної Української держави, повідомляє РБК-Україна.

"Україна визнає Меджліс кримськотатарського народу, виконавчий орган Курултаю кримськотатарського народу як вищий виконавчий орган кримськотатарського народу", - також говориться в документі.

Цією постановою Верховної Ради України також заявляє про свою підтримку Декларації ООН про права корінних народів і доручає Кабінету Міністрів України "терміново підготувати проекти законів України, нормативно-правових актів України, які визначають і закріплюють статус кримськотатарського народу як корінного народу України".

Крім того, ВР доручила Кабміну розробити практичні механізми взаємодії між органами виконавчої влади та Меджлісом кримськотатарського народу.

"Україна рішуче засуджує будь-які спроби обмеження політичних і соціальних прав, громадянських свобод, громадян України різної етнічної приналежності, які проживають в АР Крим, зокрема, українців, росіян, кримських татар, вірмен, болгар, греків, німців, караїмів, кримчаків, які спостерігаються в результаті проведення антиконституційного референдуму в АР Крим", - йдеться в заяві.

Як відомо, Меджліс кримськотатарського народу підтверджує своє визнання України як суверенної і незалежної держави в існуючих кордонах і рішуче засуджує акт агресії з боку Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram