ГоловнаПолітика

Рада ухвалила декларацію про боротьбу за звільнення України

Рада заявила, що Крим був, є і буде в складі України

Рада ухвалила декларацію про боротьбу за звільнення України
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ухвалила декларацію про боротьбу за звільнення України.

За прийняття відповідного проекту декларації проголосували 274 депутати.

У цьому документі Рада звертає увагу урядів і парламентів світу, міжнародних організацій та світової громадськості на те, що український народ ніколи не визнає анексію невід'ємної частини своєї території - Автономної Республіки Крим, захопленої Росією з грубим порушенням фундаментальних норм міжнародного права.

Зокрема зазначено, що Росія порушила чинне законодавство України, фундаментальні норми міжнародного права, закріплені в Статуті Організації Об'єднаних Націй, Статуті Ради Європи, Заключному акті Ради з безпеки і співробітництва в Європі 1975 року, угоді про створення Співдружності Незалежних Держав 1991 року, Меморандумі про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1994 року, а також у Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією 1997 року.

Парламент звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з настійним проханням утриматися від міжнародного визнання "Республіки Крим" і анексії Криму і Севастополя до складу Росії як нових суб'єктів федерації.

Рада заявила, що Крим був, є і буде в складі України, а український народ ніколи і за жодних умов не припинить боротьби за звільнення Криму від окупантів, якою б важкою і тривалою вона не була.

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада Криму проголосила півострів незалежною суверенною державою з особливим статусом Севастополя.

Республіка закликала всі держави світу та ООН визнати нову незалежну державу. Крим в особі своєї Верховної Ради звернувся до Російської Федерації з пропозицією про прийняття до складу Російської Федерації як нового суб'єкта зі статусом республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram