ГоловнаПолітика

Київ висловив протест через визнання Росією "незалежності" Криму

У МЗС викликали тимчасового повіреного у справах РФ в Україні

Київ висловив протест через визнання Росією "незалежності" Криму
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з заявою МЗС Російської Федерації про визнання правомірною так званої декларації про незалежність АР Крим та міста Севастополя.

Про це йдеться в заяві МЗС України, поширеній у вівторок.

"Решення, ухвалене Верховною Радою Автономної Республіки Крим, є антиконституційним, незаконним і юридично нікчемним", - підкреслили в Міністерстві.

МЗС підкреслив, що цей так званий "документ" порушує національне законодавство України і положення міжнародних документів, включаючи заяву голови Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року, яку одностайно підтримали всі члени СБ ООН, включаючи Російську Федерацію.

"Україна категорично засуджує пряме втручання Російської Федерації у внутрішні справи нашої держави", - наголошується в заяві.

МЗС підкреслює, що теза і наведені аргументи про правомірність рішення Верховної ради АР Крим "не витримують жодної критики" і нагадує, що РФ досі не визнала незалежність Косова.

"Міністерство закордонних справ України засуджує практику провокаційних заяв і будь-яких дій, які націлені на загострення ситуації в Криму", - підкреслено в заяві.

Для доказу цієї позиції і отримання необхідних пояснень до Міністерства закордонних справ України викликали тимчасового повіреного у справах РФ в Україні.

"Україна настійно закликає російську сторону до деескалації ситуації, прямого діалогу і повного дотримання норм і принципів міжнародного права і міждержавних відносин", - резюмується в заяві.

Нагадаємо, 11 березня, Верховна Рада Криму ухвалила декларацію про незалежність автономної республіки і Севастополя.

Генпрокуратура України вже оскаржила в суді протиправні рішення, ухвалені Верховною Радою АР Крим та Севастопольською міською радою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram