ГоловнаПолітика

РНБО просить Раду створити Національну гвардію

Збройний орган повинен захистити Україну від зовнішньої і внутрішньої агресії

РНБО просить Раду створити Національну гвардію
Фото: EPA/UPG

Рада національної безпеки і оборони України просить Верховну Раду створити Національну гвардію для захисту населення.

Про це сказав голова Верховної Ради України, в.о. голови держави Олександр Турчинов під час засідання парламенту.

За його словами, засідання РНБО пройшло вранці у вівторок.

"(Необхідно) створити на базі внутрішніх військ України Національну гвардію, мета якої - захистити країну і громадян від будь-яких злочинців, від зовнішньої і внутрішньої агресії. Оголосити часткову мобілізацію в Національну гвардію і Збройні сили України", - сказав він.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що у вівторок до Верховної Ради буде внесено законопроект про Національну гвардію України. За його словами, 20 тисяч гвардійців будуть покликані для охорони кордонів України і суспільного ладу в країні.

Нагадаємо, Національна гвардія України існувала в країні з 1991-го до 2000 року. Її завданнями були захист суверенітету України, її територіальної цілісності, а також життя й особистої гідності громадян, їхніх конституційних прав і свобод від злочинних зазіхань та інших антигромадських дій.

Національну гвардію України ліквідувала Верховна Рада, оскільки побоювалася, що президент Леонід Кучма використає її для встановлення диктатури. Гвардійські частини і підрозділи, а чисельність НГУ на момент розформування становила трохи більше за 16 тисяч військовослужбовців, передали Внутрішнім військам МВС України та Міністерству оборони.

Одним з творців Національної гвардії був генерал-лейтенант Микола Мельник. Нещодавно Мельник обґрунтував LB.ua необхідність знову створити цей збройний орган.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram