ГоловнаПолітика

Держдума розгляне законопроект про приєднання територій до РФ 21 березня

Входження Криму до складу Росії наразі незаконне

Держдума розгляне законопроект про приєднання територій до РФ 21 березня
Фото: obozrevatel.com

Держдума призначила на 21 березня розгляд законопроекту, що регулює порядок приєднання до Росії нових територій.

Про це у вівторок, 11 березня, повідомляє РИА Новости з посиланням на депутата В'ячеслава Ніконова.

За його словами, до 17 березня прийматимуть зауваження до документа, а 21 березня розпочнеться його безпосередній розгляд. Як пояснили раніше автори законопроекту, документ розроблено для того, щоб створити правову базу для входження Криму до складу Росії, якщо за це проголосує населення українського регіону.

Законопроект у разі ухвалення дозволить Росії набувати нові території за результатами проведеного в них референдуму. Така норма передбачена, якщо в іноземній державі, якій підконтрольна така територія, немає "ефективної суверенної державної влади, зобов'язаної захищати своїх громадян, дотримуватися їхніх прав і свобод".

Зараз прийняття іноземної держави або її частини до складу Росії здійснюють виключно за взаємною згодою власне Росії та іншої зацікавленої держави. Крім того, згідно з російським законодавством, ініціатива про передачу Росії будь-якої іноземної території повинна виходити від держави, що контролює ту чи іншу територію, а не від місцевої влади і не від Москви.

Референдум про статус Автономної Республіки Крим призначено на 16 березня. Жителі республіки повинні будуть відповісти, хочуть вони залишитися у складі України у складі широкої автономії чи приєднатися до Росії. Влада України і міжнародна спільнота вже назвали плебісцит нелегітимним. Водночас російські депутати і сенатори заявили про готовність прийняти регіон до складу Росії на правах суб'єкта федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram