ГоловнаПолітика

Петренко: Україна наполягає на екстрадиції Януковича з РФ

Нелегітимність влади Януковича підтвердять вибори, вважає міністр юстиції

Петренко: Україна наполягає на екстрадиції Януковича з РФ
Фото: comments.ua

Неможливість повернення Віктора Януковича на посаду президента остаточно закріплять президентські вибори, призначені на 25 травня.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в інтерв'ю LB.ua. Міністр зазначив, що влада докладе всіх зусиль, щоб вибори прийшли прозоро і демократично - "і якщо результат цієї кампанії визнає світ, це остаточно зніме будь-які питання".

"Дійсно, мала місце нестандартна - як для будь-якої цивілізованої країни - ситуація, коли голова держави фактично втік з її території. До цього безпосередньо ним або ж з його відома - слідство зараз це встановлює - було вчинено дії, що призвели до масового застосування зброї проти громадян, до загибелі десятків людей. Фактично, це - злочини проти людства. Відтак, цей президент уже не може якимось чином претендувати на застосування до нього "штатних" процедур позбавлення повноважень, передбачених Конституцією України", - підкреслив Петренко.

Відповідаючи на питання про те, яким чином можливо екстрадувати Януковича, якщо Росія не є стороною Римського статуту (міжнародного договору, яким було створено Міжнародний кримінальний суд), Петренко зазначив:

"Україна також не ратифікувала документ у повній мірі, однак статтею 12-ю Статуту передбачено, що навіть країна, що не є його учасником, може разово звернутися до Гаазьського трибуналу з запитом щодо групи осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів проти людства. Зокрема, така процедура застосовувалася по Палестині, також - у випадку з одним із африканських диктаторів. Україна має стати третьою. Запит до Гааги вже направлено і, маю надію, справу буде порушено. Окрім того, відповідні українські органи зараз активно взялися до розслідування масових вбивств. Сподіваюся, вони також дадуть певний результат".

"Дійсно, Росія не є учасником Статуту, однак вона є стороною в багатьох міжнародних договорах. В тому числі між Україною та Росією укладено угоди щодо взаємодії у кримінальних цивільних справах. Це зобов'язує російську сторону - у відповідь на запит України - видавати особу, що не є громадянином Росії".

За словами Петренка, РФ зараз порушує міжнародне законодавство, оскільки відомо, що Янукович саме в РФ.

"(Це загрожує Росії, - ред.) правовими санкціями. Зокрема, Росія теж багато кого розшукує і от інші країни - у зв'язку з порушенням РФ міжнародного законодавства - так само можуть ігнорувати вимоги видачі тієї чи іншої особи. Втім, де-факто ввівши на територію України свої війська, Росія вже переступила через стільки зобов'язань і домовленостей, що іще одне порушення, як мені видається, не надто вплине на ставлення світової спільноти до російського керівництва. Разом з тим, я впевнений: рано чи пізно Віктор Янукович постане перед судом і буде вирок або група вироків, які дадуть оцінку його діям", - підкреслив міністр юстиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram